Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Lubicie makowce? My uwielbiamy. I choć u mnie pojawiają się dość rzadko, to zawsze znikają w kilka chwil. Wczoraj przygotowałam jeden z najłatwiejszych makowców. Makowiec na kruchym cieście. Kilka chwil przygotowań, a jaki pyszny efekt. Rodzina i goście zadowoleni. Na blaszce zostały same słodkie okruszki 😉 Polecam i Wam ten prosty i pyszny przepis na makowca.

Jak zrobić prosty makowiec na kruchym cieście?



Składniki:

  • 300 g mąki pszennej – u mnie tradycyjna pszenna typ 550 ToTa
  • 250 g masła (zimne)
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 jajka M
  • 850 g masy makowej (gotowej lub domowej)
  • 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i pokrojone w kosteczkę (lub starte na tarce) masło. Dodajemy 3 żółtka i całość zagniatamy.

Formujemy kulę i wkładamy ciasto do lodówki do dobrego schłodzenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Białka ubijamy. Dodajemy je do masy makowej. Mieszamy całość. Rada: Jeśli masa wydaje się zbyt wilgotna warto wcześniej wymieszać ją z 1-2 łyżkami bułki tartej i dopiero dodać ubite białka.

Ciasto dzielimy na dwie część (jedną ciut większa od drugiej).

Większą częścią wylepiamy spód blaszki (u mnie 24×24). Dziurkujemy spód widelcem. Na tak przygotowany spód wykładamy naszą masę makową.

Na wierzch wykładamy resztę ciasta. Ja odrywam kawałki, spłaszczam w palcach i robię łatki z ciasta na masie makowej.



Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut. Ciasto powinno mieć ładny złoty kolor.

Wyjmujemy, studzimy.

Ciasto przed podaniem można dodatkowo udekorować np.pudrem lub lukrem.

Smacznego

Wpis we współpracy z ToTa mąka

2 comments

Dodaj komentarz