Makaron z tuńczykiem i pomidorami Dziś mam dla Was przepis na proste danie z makaronem. Makaron z tuńczykiem i pomidorami jest idealny na szybki obiad. Do jego przygotowania będziecie potrzebować minimalnej ilości składników. To moja wersja na obiad dla zabieganych. Szybko, prosto i smacznie. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię dania na bazie makaronu, dlatego zawsze mam kilka paczek penne, świderek lub kokardek w kuchennych szafkach. Z makaronu można przygotować nie tylko pyszne propozycje na obiad, ale też najróżniejsze zapiekanki na przyjęcia lub proste sałatki.
Mam nadzieję, że spodoba się Wam mój prosty przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorami. Polecam Wam również przepis na łazanki z kiszoną i białą kapustą. Tu również bez makaronu ani rusz 😉
Składniki:
- około 200 gram makaronu kokardki lub penne – u mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku Makarony Babuni EkoMak
- 2 większe pomidory (najlepiej malinówki)
- 160 g tuńczyka w kawałkach
- około 1 łyżki oleju do podsmażenia składników
- 1 duży ząbek czosnku
- mielony czarny pieprz i sól do smaku
- garść posiekanego szczypiorku
- opcjonalnie 1-2 łyżki naturalnego jogurtu
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pomidory kroimy w większą a la kostkę (można je wcześniej obrać ze skórki, warto wówczas sparzyć pomidory, aby ułatwić obieranie). Czosnek obieramy i ścieramy na tarce.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy przez chwilę czosnek, po czym dodajemy nasze pokrojone pomidory.
Rada: Jeśli mamy tuńczyka w oleju odsączamy go i wykorzystujemy olej do podsmażenia składników.
Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy naszego tuńczyka. Doprawiamy po całości pieprzem i solą, mieszamy. Jeszcze chwilę smażymy.
Do naszego a la sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Chwilę zostawiamy na patelni. Na koniec dodając szczypiorek, mieszamy i podajemy.
Rada: Tuż przed podaniem do naszego makaronu z pomidorami i tuńczykiem można dodać 1-2 łyżki naturalnego jogurtu, wymieszać.
Smacznego
Pyszny obiadek 🙂
🙂