Makaron z szynką w drobiowo-koperkowym sosie. Obiad w kilka chwil.

Makaron z szynką w drobiowo-koperkowym sosie. Obiad w kilka chwil (1)Dziś zapraszam Was na pyszny makaron z szynką w drobiowo-koperkowym sosie. To moja kolejna propozycja na obiad w kilka chwil. Syci i smakuje. Jeśli tak jak ja lubicie szybkie i proste dania z makaronem, to ta propozycja będzie dla Was idealna. Spróbujcie.

Makaron z szynką w drobiowo-koperkowym sosie. Obiad w kilka chwil (2)

Składniki:

  • 2 grube plastry wędzonej szynki
  • około 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 szklanka drobiowego bulionu (, czyli 1/3 szklanki koncentratu bulionu drobiowego Krakus + 2/3 szklanki wody)
  • 2 garście makaronu – u mnie kolorowe penne ze szpinakiem
  • 1/2 cebuli
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Zalewamy szklanką drobiowego bulionu, doprawiamy pieprzem i dodajemy 2 łyżki posiekanego koperku. Zostawiamy na ogniu, aby zminimalizować ilość bulionu (u mnie na czas gotowania makaronu).

Gdy bulion zmniejszy objętość, zagęszczamy całość mąką ziemniaczaną rozrobioną w 1/2 szklance wody, mieszamy. Zostawiamy na ogniu, aż nasz a la sos ładnie zgęstnieje. Próbujemy, opcjonalnie doprawiając lub lekko rozcieńczając wodą (wówczas jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu). Dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy.

Danie podajemy od razu posypane resztą posiekanego koperku.

Smacznego

#krakus, #smacznieiszybko

Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi