Dziś zapraszam Was na pyszny makaron z szynką w drobiowo-koperkowym sosie. To moja kolejna propozycja na obiad w kilka chwil. Syci i smakuje. Jeśli tak jak ja lubicie szybkie i proste dania z makaronem, to ta propozycja będzie dla Was idealna. Spróbujcie.
Składniki:
- 2 grube plastry wędzonej szynki
- około 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 szklanka drobiowego bulionu (, czyli 1/3 szklanki koncentratu bulionu drobiowego Krakus + 2/3 szklanki wody)
- 2 garście makaronu – u mnie kolorowe penne ze szpinakiem
- 1/2 cebuli
- pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Zalewamy szklanką drobiowego bulionu, doprawiamy pieprzem i dodajemy 2 łyżki posiekanego koperku. Zostawiamy na ogniu, aby zminimalizować ilość bulionu (u mnie na czas gotowania makaronu).
Gdy bulion zmniejszy objętość, zagęszczamy całość mąką ziemniaczaną rozrobioną w 1/2 szklance wody, mieszamy. Zostawiamy na ogniu, aż nasz a la sos ładnie zgęstnieje. Próbujemy, opcjonalnie doprawiając lub lekko rozcieńczając wodą (wówczas jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu). Dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy.
Danie podajemy od razu posypane resztą posiekanego koperku.
Smacznego
Zrobiłem fajne proste danie
Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam 🙂