Makaron z szynką w delikatnym śmietanowym sosie

Makaron z szynką w delikatnym śmietanowym sosie. Dziś przepis na prosty i szybki obiad. Makaron z szynką w delikatnym śmietanowym sosie, to propozycja po którą sięgam najczęściej, gdy po prostu brakuje mi czasu. Taki obiad przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Sycący makaron (u mnie trójkolorowy, ale możecie użyć tradycyjne penne), pyszna szynka i delikatny sos na bazie śmietanki 30%. Kilka prostych składników, a jak dobry efekt. Jeśli tak jak ja lubicie dania na bazie makaronu, to szczerze Wam polecam dzisiejszą propozycję. Tak przygotowany makaron z szynką w delikatnym sosie śmietanowym możecie śmiało wzbogacić o inne dodatki np. czerwoną paprykę. Prezentowany przepis na szybki obiad starczy dla dwóch osób lub dla jednej naprawdę głodnej 😉 Ilość składników możecie oczywiście zwiększyć według własnych potrzeb. To kto skusi się na tak przygotowany makaron z szynką w śmietanowym sosie ? 😉

Składniki:

  • około 200 g trójkolorowego makaronu penne lub tradycyjne penne
  • 150 g szynki Ojca Maestro Henryk Kania
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki suszonej cebuli w płatkach lub pół małej cebuli
  • około 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na około 2 łyżkach oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę. Po chwili dodajemy starty na tarce ząbek czosnku, mieszamy i dalej smażymy (wszystko na mniejszym ogniu). Pod koniec dodajemy suszoną cebulę i jeszcze chwilę smażymy mieszając. Doprawiamy całość solą i pieprzem.

Uwaga! Jeśli używamy świeżej cebuli należy ją drobno pokroić i zeszklić, a dopiero później dodać szynkę i czosnek.

Wlewamy śmietankę, mieszamy i chwilę podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy nasz ugotowany makaron i 2 łyżki wody z jego gotowania. Mieszamy składniki i chwilę podgrzewamy. Na koniec dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, mieszamy całość. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku i podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Skomentuj Olgierd Anuluj pisanie odpowiedzi