Makaron z sosem pieczarkowym na bazie mleczka kokosowego. Dziś dzielę się z Wami kolejnym szybkim pomysłem na pyszny obiad. Jeśli tak jak ja lubicie dania z makaronem i pieczarki, to ta propozycja na pewno Wam posmakuje. Dzisiejszy sos pieczarkowy różni się od tradycyjnego. Przygotowałam go na bazie mleczka kokosowego, co nadaje mu wyjątkowego smaku. Sos jest delikatny i pyszny. Taki sos pieczarkowy możecie podawać tak jak ja z makaronem lub np. jako dodatek do mięs, z kopytkami itd. Spróbujcie.
- 10 sztuk małych pieczarek (185 g)
- 1 mała cebula
- około 1 cm białej części pora
- 2 łyżeczki tłuszczu do smażenia (np. masło)
- makaron kokardki (u mnie około 100 g) + woda do gotowania + sól
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 5 łyżek mleczka kokosowego light
- około 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
* porcja na 1 osobę, w zależności od liczby osób składniki należy zwiększyć
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków. Następnie cieniutko tniemy (plasterki). Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Pora również cieniutko tniemy (ja przekrawam wzdłuż na pół, a potem kroję w cienkie plasterki).
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażam naszą cebulkę z porą (delikatnie). Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy pokrojone pieczarki oraz przyprawy (1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/3 słodkiej papryki, 1/4 ostrej papryki i odrobinę soli)*. Cały czas mieszając smażymy całość około 3-4 minuty na małym ogniu.
Po tym czasie na chwilę wyłączamy palnik. Wlewamy 5 łyżek mleczka kokosowego. Znów włączamy palnik i ciągle mieszając trzymamy naszą potrawę na patelni około 4 minuty (sos powinien lekko zgęstnieć, zmniejszyć ilość).
Na talerz wykładamy ugotowany makaron wraz z sosem. Całość posypujemy drobno pociętą zieloną pietruszką i podajemy.
* Jeśli wolicie mniej pikantne danie doradzam dodać odrobinę mniej przypraw i próbować
Smacznego