Makaron z sosem pieczarkowym z dodatkiem leśnych grzybów

Makaron z sosem pieczarkowym z dodatkiem leśnych grzybów

Dziś mam dla Was przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Makaron z sosem pieczarkowym z dodatkiem leśnych grzybów. Dla mnie coś cudownego 😍 Uwielbiam takie połączenia smaków. Sos pieczarkowy z dodatkiem leśnych grzybów możecie też śmiało podać ze świeżym pieczywem lub innymi ulubionymi dodatkami. Oczywiście do sosu możecie śmiało dodać więcej leśnych grzybów. Już te kilka leśnych grzybów doskonale wzbogaca smak całego sosu. Przy większej ilości sos grzybowy może wyjść jeszcze lepszy. Ja niestety podczas wczorajszego spaceru znalazłam tylko tyle leśnych grzybów 😉 To kto się skusi na taki szybki obiad?

Składniki:

  • 200 g obranych i pokrojonych pieczarek (plasterki lub półplasterki)
  • kilka świeżych leśnych grzybów (u mnie 4-5 szt prawdziwki, zajączki)*
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 pełne łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 czerwona cebula
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku
  • propozycja podania: makaron lub świeże pieczywo

*śmiało możecie dodać więcej świeżych grzybów

Przygotowanie:

Leśne grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki lub drobniej (do sosu dodaję zarówno nóżki, jak i kapelusze).

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju i maśle.

Dodajemy pokrojone pieczarki i leśne grzyby i smażymy wszystko około 5 minut lekko doprawiając solą i pieprzem. Następnie podlewamy wszystko wodą, zmniejszamy moc palnika i dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości (około 10 minut).

Na koniec dolewamy śmietanę, doprawiamy jeszcze do smaku (sos ma mieć wyrazisty smak, nie żałujemy pieprzu) i zostawiamy na palniku do czasu aż sos zgęstnieje.

Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem lub świeżym pieczywem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz