Makaron z czerwonym pesto

Makaron z czerwonym pesto szybki obiad

Makaron z czerwonym pesto. Od zawsze uważałam, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. A czy jest coś prostszego niż makaron z pesto? Po ten szybki przepis na obiad sięgam zawsze, gdy nie mam czasu na długi stanie w kuchni, gdy szukam czegoś co będzie proste i naprawdę smaczne. Makaron z czerwonym pesto, to także wspaniały pomysł na tani obiad. Kilka prostych składników, dobry blender i uniwersalny makaron. Czy może być łatwiej? Chyba nie.

Czerwone pesto możecie podać z najróżniejszymi rodzajami makaronu. Ja najczęściej sięgam po makaron w kształcie rurki, kokardek lub świderków. Szukając odpowiedniego makaronu warto zajrzeć na stronę https://czaniecki.pl/

Do tak przygotowanego makaronu z czerwonym pesto możecie również dodać pierś z kurczaka pokroją w kostkę (wystarczy ją doprawić ulubioną przyprawą do kurczaka i usmażyć, a następnie wymieszać z makaronem i pesto) lub pokrojoną szynkę.

Składniki:

  • 7-8 suszonym pomidorów
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 6-7 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiony makaron jajeczny

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gdy się gotujemy przygotowujemy pesto. Orzeszki piniowe podsmażamy na suchej patelni aż uzyskają złoty kolor. Uważamy, aby się nie przypaliły.

Do blendera przekładamy nasze orzeszki, dodajemy obrany ząbek czosnku (można go wcześniej przecisnąć przez praskę), listki bazylii, suszone pomidory i dolewamy oliwę (najpierw mniejszą ilość). Blendujemy. W razie potrzeby można dodać oliwy (jeśli nasze pesto wydaje się nam być za gęste). Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, znów chwilę blendujemy i próbujemy.

Makaron odcedzamy, dodajemy do niego pesto i mieszamy składniki, tak aby pesto pokryło makaron.

Podajemy. Jeśli lubicie całość można jeszcze posypać startym parmezanem lub podać z  listkami bazylii.

Smacznego

3 comments

Dodaj komentarz