Makaron z boczkiem, kabanosem i pieczarkami w sosie maślano-śmietanowym Dziś mam dla Was prosty i pyszny pomysł na obiad, do którego inspiracją była wizyta w jednej z restauracji w https://posnania.eu/restauracje/. Makaron z boczkiem, kabanosem i pieczarkami w sosie maślano-śmietanowym. Idealne danie dla zabieganych. Kilka prostych składników, kilka minut przygotować i… gotowe 🙂 Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię takie szybkie dania z makaronem.
Składniki:
- około 200 g makaronu penne
- kawałek chudego boczku
- 1 cebula (u mnie kawałek białek i czerwonej, takie akurat miałam)
- około 200-250 ml śmietanki 18% (ilość zależy od upodobań, my wolimy więcej sosu)
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 szczypty suszonej pietruszki
- szczypta słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżki masła
- pół opakowania kabanosów Olewnik
- 1 mała marchewka (można pominąć)
- około 150 g pokrojonych w plasterki pieczarek
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni na maśle podsmażamy drobno pokrojony boczek, pokrojone kabanosy, pieczarki, cebulę (u mnie dziś piórka, ale śmiało można ją drobniej posiekać) i startą marchewkę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy całość solą, pieprzem, czerwoną papryką. Jeszcze chwilę smażymy.
Dodajemy ugotowany makaron, śmietanę i suszoną pietruszkę. Mieszamy. Smażymy chwilę, aż śmietanka trochę zgęstnieje. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Smacznego
apetyczne danie
Dziękuję 🙂
Ja jeszcze wykończyłabym kropelką bazyliowej oliwy Monini, jest pysznie 🙂
😀