Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem
Dziś mam dla Was ekspresowy pomysł na obiad. Makaron z tuńczykiem i pomidorami, to danie, które przygotowuje się dosłownie na poczekaniu. Kilka minut i gotowe. Czasem takie ekspresowe rozwiązania są na wagę złota. Zgodzicie się? 🙂
P.s. Tak przygotowany makaron często podaję też posypany posiekaną zieloną pietruszką lub listkami bazylii.
Jak przygotować makaron z tuńczykiem i pomidorami?
- pół opakowania makaronu wstążka szeroka z kurkumą Makarony Babuni EkoMak
- 1 puszka drobno krojonych pomidorów (400 g)
- tuńczyk jednolity (puszka 120 g) /ten tuńczyk jest już odsączony
- 1 mała cebula lub 2 łyżki suszonych płatków cebuli
- duża szczypta granulowanego czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Uwaga do przepisu: Jeśli używacie świeżej cebuli należy ją najpierw zeszklić na minimalnej ilości oleju. Ja dziś użyłam suszonej, dlatego przygotowuję wszystko bez tłuszczu.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy nasz makaron się gotuje wykładamy na patelnię nasze krojone pomidory. Dodajemy suszone płatki cebuli i doprawiamy wszystko do smaku. Chwilę smażymy co jakiś czas mieszając, a następnie przykrywamy pokrywką
i dusimy całość na małym ogniu, by nasz pomidorowy sos lekko zgęstniał.
Gdy sos lekko zgęstnieje odkrywamy pokrywkę, dodajemy tuńczyka i wszystko łączymy. Rada: Jeśli sos wyda się zbyt gęsty można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.
Na koniec dodajemy nasz ugotowany makaron i znów wszystko mieszamy.
Obiad gotowy! Można podawać.
Smacznego
*Wpis we współpracy z Eko Mak Makarony Babuni