Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem – obiad w 15 minut!
Dziś mam dla Was pomysł na obiad, który przygotujecie w kilka minut. Prosty sos, chwila przygotowań i odrobina kozio-owczy sera, który świetnie podkreśla smak. Tak przygotowany makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem smakuje i syci. Ja go uwielbiam. Polecam i Wam.
Jak przygotować taki szybki obiad?
- około 200 g makaronu penne
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek z papryką peperonicino (można użyć zwykłego, patrz uwagi)
- 1 mała szalotka
- 1 łyżka masła
- 2 plasterki kozio-owczego sera (można użyć innego)
- pieprz i sól do smaku
Uwaga! U mnie pikantna wersja tuńczyka. Jeśli macie taką bez papryki, to można całość mocnej doprawić do smaku lub dodać kawałek pikantnej papryczki (szklimy szalotkę, potem chwilę podsmażamy drobno pokrojoną papryczkę i reszta bez zmian)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym czasie na maśle szklimy pokrojoną szalotkę. Dodajemy passate pomidorową i tuńczyka. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Wszystko chwilę smażymy. Wyłączamy gaz pod palnikiem.
Do naszego gorącego sosu przekładamy ugotowany makaron, mieszamy całość. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser i wszystko szybko mieszamy.
Obiad gotowy. Można podawać 🙂
W wykwintnym daniu warto użyć wyjątkowych składników, takich z Letniej Kuchni
Do takiego dania warto wykorzystać wyjątkowy makaron penne, taki jak Makaron wykwintny z jaj bażancich robiony w Letniej Kuchni. Polski makaron z naturalnych i wyjątkowych składników wzbogaci smak naszej potrawy i czyniąc go jeszcze bardziej wyjątkowym.
Smacznego
Ten makaron jest jednym z moich ulubionych dań