Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem – obiad w 15 minut!

Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem - obiad w 15 minut!

Makaron z tuńczykiem

Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem – obiad w 15 minut!

Dziś mam dla Was pomysł na obiad, który przygotujecie w kilka minut. Prosty sos, chwila przygotowań i odrobina kozio-owczy sera, który świetnie podkreśla smak. Tak przygotowany makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem smakuje i syci. Ja go uwielbiam. Polecam i Wam.

Jak przygotować taki szybki obiad?



Składniki:

  • około 200 g makaronu penne
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek z papryką peperonicino (można użyć zwykłego, patrz uwagi)
  • 1 mała szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 2 plasterki kozio-owczego sera (można użyć innego)
  • pieprz i sól do smaku

Uwaga! U mnie pikantna wersja tuńczyka. Jeśli macie taką bez papryki, to można całość mocnej doprawić do smaku lub dodać kawałek pikantnej papryczki (szklimy szalotkę, potem chwilę podsmażamy drobno pokrojoną papryczkę i reszta bez zmian)

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W tym czasie na maśle szklimy pokrojoną szalotkę. Dodajemy passate pomidorową i tuńczyka. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Wszystko chwilę smażymy. Wyłączamy gaz pod palnikiem.

Do naszego gorącego sosu przekładamy ugotowany makaron, mieszamy całość. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser i wszystko szybko mieszamy.

Obiad gotowy. Można podawać 🙂

W wykwintnym daniu warto użyć wyjątkowych składników, takich z Letniej Kuchni

Do takiego dania warto wykorzystać wyjątkowy makaron penne, taki jak Makaron wykwintny z jaj bażancich robiony w Letniej Kuchni. Polski makaron z naturalnych i wyjątkowych składników wzbogaci smak naszej potrawy i czyniąc go jeszcze bardziej wyjątkowym. 

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz