Uwielbiam przygotowywać najróżniejsze dania z makaronem. To bardzo wdzięczny składnik. Wystarczy kilka dodatków i już na talerzu mamy syty posiłek. Gdy sezon owocowy jest w pełni bardzo często przygotowuję makaron w lekkim miętowo serowym sosie truskawkowym. Danie idealne zwłaszcza na ciepłe dni. Choć i o innych porach roku smakuje równie dobrze, ale wówczas do przygotowania takiego obiadu trzeba wykorzystać mrożone lub niekrajowe truskawki. Czy Wy również lubicie takie proste dania z makaronem?
Makaron w miętowo serowym sosie truskawkowym
2016-04-15 14:03:31
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
- Składniki: (sos na 4-5 porcji)
- 12 dużych truskawek
- 140 g naturalnego serka homogenizowanego (u mnie 0% tłuszczu)
- 6 listków świeżej mięty
- 2 1/2 łyżki śmietanki 18% (można zamienić np. na jogurt typu greckiego)
- ugotowany makaron świderki
- opcjonalnie kilka listków mięty i ćwiartki truskawek do podania
Przygotowanie
- Truskawki myjemy i pozbawiamy zielonych części. Następnie przekładamy do misy blendera. Do owoców dodajemy listki świeżej mięty, serek homogenizowany oraz śmietankę 18%, wszystko razem miksujemy do połączenia składników i uzyskania konsystencji sosu.
- Ugotowany makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem.
- Uwaga: makaron podajemy na zimno lub ciepło. Osobiście preferuję wersję zimną - idealna na letnie śniadanie, kolację lub obiad.
- Zdobimy ćwiartkami truskawek i listkami mięty. Podajemy.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
super przepis! 🙂 pysznie wygląda 🙂
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam