Połączenie zdrowego makaronu orkiszowego z delikatnym sosem tuńczykowym w wersji light, to propozycja idealna dla każdego. Smak, prostota i zdrowe składniki. Spróbujcie. Taki proste danie możecie podać zarówno na obiad, jak i kolację. Makaron orkiszowy w lekkim sosie tuńczykowym, to moja propozycja na wiosnę i lato. Uwielbiam to połączenie smaków. Zachęcam i Was do spróbowania.
Makaron orkiszowy w lekkim sosie tuńczykowym. Danie fit.
2016-05-15 02:17:44
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 1 sporą porcję)
- 2 łyżki łagodnego ketchupu*
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym Graal
- 1/2 małej cebuli (po obraniu około 37 g)
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g makaronu orkiszowe pióra
- duża szczypta posiekanego koperku
- * u mnie łagodny ketchup z pieprzem; jeśli takiego nie posiadacie danie należy delikatnie przyprawić pieprzem
Przygotowanie
- Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (, ale bez dodatku soli).
- Cebulkę kroimy i podsmażamy na oliwie. Następnie zmniejszamy gaz i dodajemy całego tuńczyka (odsączonego uprzednio z oleju). Mieszamy.
- Kolejno dodajemy ketchup, znów mieszamy.
- Na koniec dodajemy jogurt, szybko mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
- Tak przygotowany sos podajemy z makaronem orkiszowe piórka. Całość można delikatnie posypać koperkiem.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Bardzo fajne danie kochana 🙂
Dziękuję. Polecam – prosto i smacznie 🙂