Makaron kokardki w lekkim sosie paprykowo-pieczarkowym. To moja dzisiejsza propozycja na szybkie, pyszne, bezmięsne danie, w którym prym wiedzie pyszny makaron. U mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku. Kilka prostych składników, kilka chwil w kuchni i możemy się cieszyć pysznym, sycącym daniem. Taki makaron może być doskonałą propozycją na lżejszy obiad. Spróbujcie, polecam.
Składniki:
- 4 większe pieczarki
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka Ziół Małgorzaty
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju kokosowego Woj-len
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki + do posypania przed podaniem
- 1 pełna łyżka naturalnego jogurtu
- 2 garście makaronu – u mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku Makarony Babuni EkoMak
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy (u mnie tylko kapelusze) w plasterki lub półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę.
Na patelni chwilę podsmażamy (u mnie na oleju kokosowym) pokrojoną w czerwoną paprykę z pieczarkami. Następnie całość doprawiamy słodką czerwoną papryką, ziołami. Podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem. Pod koniec dodajemy 2 łyżki posiekanej pietruszki, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy i jeszcze chwilę zostawiamy pod przykryciem. Ściągamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia (powinna nam zostać niewielka ilość a la sosu). Gdy całość przestygnie ale będzie jeszcze lekko ciepłe dodajemy czubatą łyżkę jogurtu naturalnego i szybko mieszamy. W stawiamy na mały płomień, dodajemy ugotowany makaron i szybko mieszamy.
Danie podajemy ciepłe posypane posiekaną pietruszką.
Smacznego
Makaronom zawsze mówię TAK 🙂 Fajna propozycja – prosto i smacznie
Dziękuję i polecam 😀
Bardzo apetycznie wygląda makaron z sosem pieczarkowo-paprykowym. Myślę, że skorzystam z przepisu.
Miło mi 🙂
Jak z pieczarkami , to bardzo chętnie 🙂
🙂