Majowe grillowanie. Propozycja na grilla, propozycje na majówkę.

Maowe grillowanie. Propozycje na grilla, propozycje na majówkę.Majówka już tuż tuż. A jak majówka, to i pierwsze grillowanie. Dzisiejsza pogoda za oknem napawa optymizmem. Już nie mogę się doczekać odpoczynku wśród zieleni i zapachu pieczonej kiełbasy, szaszłyków, a nawet kanapek. Czy Wy też lubicie grillować? Jeśli tak, to zapraszam Was na dwie proste propozycje, w sam raz na majówkowego grilla. Spróbujcie.

Szaszłyki z grilla (z cukinią)

Szaszłyki z grilla (z cukinią)

Szaszłyki z grilla (z cukinią)
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (dla ułatwienia podaję przepis na 2 szaszłyki; ilość składników proszę dostosować do potrzeb)
  2. 1 czerwona papryka
  3. 2 gałązki świeżego lubczyku
  4. 2 kiełbasy śląskie
  5. 1/2 małej cukinii
  6. patyczki do szaszłyków
  7. do podania sos barbecue od Folwark
Przygotowanie
  1. Paprykę tniemy na 4 pasy, każdy kroimy na kawałki wielkości kiełbasy. Kiełbaskę kroimy na około 0,5 cm kawałki. Małą cukinię tniemy na plastry ( ,jeśli nasza cukinia jest większa każdy plaster kroimy np. na pół, tak aby wszystkie składniki szaszłyka miały zbliżoną wielkość).
  2. Szaszłyki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue
  3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno - plaster kiełbasy, paprykę, plaster cukinii oraz listek lubczyku. Kolejność tą zachowujemy, przez całą długość patyczka, kończąc kiełbasą.
  4. Nadziane szaszłyki układamy na kratce grilla i zostawiamy do czasu, aż uzyskamy pożądane przez nas stopień "wysmażenia" kiełbasy. Ja wolę mniej wysmażoną kiełbasę i warzywa, dlatego szaszłyki są bledsze, ale czas jaki spędzą szaszłyki na grillu jest uzależniony wyłącznie od indywidualnych upodobań.
  5. Szaszłyki zdejmujemy z grilla. Polecam podać szaszłyki z sosem barbecue, idealnie komponuje się z takimi szaszłykami.
  6. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/

Grillowane kanapki z kiełbasą, serem i pomidorem

Grillowane kanapki z kiełbasą, serem i pomidorem

Składniki: (dla ułatwienia na 2 kanapki)

  • 4 kromki chleba tostowego (u mnie pszenny, ale inne rodzaje nadadzą się równie dobrze)
  • 1 pomidor
  • 2 plastry żółtego sera
  • 1/2 usmażonej na grillu kiełbasy
  • około 1 1/2 łyżeczki sosu barbecue Folwark

Przygotowanie:

Kromki układamy na grillu. Opiekamy z obu stron, aż będą chrupiące.

Usmażoną (wcześniej) kiełbasę kroimy w dość grube plastry.

Na dwóch chrupkich kromkach stanowiących spód kanapek rozsmarowujemy sos barbecue, po czym układamy plastry kiełbasy (u mnie po 4 plastry na kromkę). Następnie układamy plasterek pomidora, na niego plaster żółtego sera i znów plaster pomidora. Na górę układamy luźne kromki, tworząc 2 kanapki.

Tak przygotowane kanapki układamy jeszcze na chwilę na rozgrzanym grillu, aż do lekkiego rozpuszczenia sera.

Podajemy od razu, najlepiej przekrawając każdą kanapkę na skos tworząc apetyczne trójkąty.

Smacznego

 

Dodaj komentarz