Majówka już tuż tuż. A jak majówka, to i pierwsze grillowanie. Dzisiejsza pogoda za oknem napawa optymizmem. Już nie mogę się doczekać odpoczynku wśród zieleni i zapachu pieczonej kiełbasy, szaszłyków, a nawet kanapek. Czy Wy też lubicie grillować? Jeśli tak, to zapraszam Was na dwie proste propozycje, w sam raz na majówkowego grilla. Spróbujcie.
Szaszłyki z grilla (z cukinią)
- (dla ułatwienia podaję przepis na 2 szaszłyki; ilość składników proszę dostosować do potrzeb)
- 1 czerwona papryka
- 2 gałązki świeżego lubczyku
- 2 kiełbasy śląskie
- 1/2 małej cukinii
- patyczki do szaszłyków
- do podania sos barbecue od Folwark
- Paprykę tniemy na 4 pasy, każdy kroimy na kawałki wielkości kiełbasy. Kiełbaskę kroimy na około 0,5 cm kawałki. Małą cukinię tniemy na plastry ( ,jeśli nasza cukinia jest większa każdy plaster kroimy np. na pół, tak aby wszystkie składniki szaszłyka miały zbliżoną wielkość).
- Szaszłyki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue
- Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno - plaster kiełbasy, paprykę, plaster cukinii oraz listek lubczyku. Kolejność tą zachowujemy, przez całą długość patyczka, kończąc kiełbasą.
- Nadziane szaszłyki układamy na kratce grilla i zostawiamy do czasu, aż uzyskamy pożądane przez nas stopień "wysmażenia" kiełbasy. Ja wolę mniej wysmażoną kiełbasę i warzywa, dlatego szaszłyki są bledsze, ale czas jaki spędzą szaszłyki na grillu jest uzależniony wyłącznie od indywidualnych upodobań.
- Szaszłyki zdejmujemy z grilla. Polecam podać szaszłyki z sosem barbecue, idealnie komponuje się z takimi szaszłykami.
- Smacznego
Grillowane kanapki z kiełbasą, serem i pomidorem
Składniki: (dla ułatwienia na 2 kanapki)
- 4 kromki chleba tostowego (u mnie pszenny, ale inne rodzaje nadadzą się równie dobrze)
- 1 pomidor
- 2 plastry żółtego sera
- 1/2 usmażonej na grillu kiełbasy
- około 1 1/2 łyżeczki sosu barbecue Folwark
Przygotowanie:
Kromki układamy na grillu. Opiekamy z obu stron, aż będą chrupiące.
Usmażoną (wcześniej) kiełbasę kroimy w dość grube plastry.
Na dwóch chrupkich kromkach stanowiących spód kanapek rozsmarowujemy sos barbecue, po czym układamy plastry kiełbasy (u mnie po 4 plastry na kromkę). Następnie układamy plasterek pomidora, na niego plaster żółtego sera i znów plaster pomidora. Na górę układamy luźne kromki, tworząc 2 kanapki.
Tak przygotowane kanapki układamy jeszcze na chwilę na rozgrzanym grillu, aż do lekkiego rozpuszczenia sera.
Podajemy od razu, najlepiej przekrawając każdą kanapkę na skos tworząc apetyczne trójkąty.
Smacznego