Majonezowe bułeczki – delikatne i mięciutkie
Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe bułeczki. Bułeczki majonezowe. Tak, dobrze czytacie. Do ciasta dodałam majonez. Dlaczego? Dzięki temu dodatkowi bułeczki są bardziej mięciutkie i dłużej zachowują swoją świeżość. Majonez nie jest wyczuwalny w smaku ? Polecam i Wam ten prosty przepis na pyszne domowe bułeczki z majonezem.
Miłego dnia moi drodzy ?
- 450 g mąki pszennej + do podsypania
- 25 g świeżych drożdży
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 żółtko jajka klasy M
- 100 ml majonezu – u mnie delikatny
- 3/4 szklanki mleka
- 50 g cukru
- sezam do posypania bułeczek i białko do posmarowania
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Do mleka wkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Mieszamy składniki.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy majonez, resztę cukru, nasze rozrobione drożdże, sól i żółtko. Wszystko wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręką. W razie potrzeby dodając mąkę. Z ciasta formujemy a la kulę, Uwaga! Ciasto ma być delikatnie (!) lepiące.
Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie delikatnie podsypujemy ręką mąką, krótko wyrabiamy ciasto i odrywamy kawałki formując z nich małe bułeczki (7-8 sztuk).
Bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Zostawiamy przykryte ściereczką na 15-20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
W każdej bułeczce robimy po środku przedziałek. Smarujemy je białkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy do ładnego zarumienienia około 20 minut (ja pod koniec na chwilę włączam termoobieg).
Smacznego
Fajne bułeczki 🙂
Dziękuję 🙂
Takie bułeczki to z samym masłem, można jeść 🙂