Majonezowe bułeczki – delikatne i mięciutkie

Majonezowe bułeczki - domowe bułki

Majonezowe bułeczki – delikatne i mięciutkie

Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe bułeczki. Bułeczki majonezowe. Tak, dobrze czytacie. Do ciasta dodałam majonez. Dlaczego? Dzięki temu dodatkowi bułeczki są bardziej mięciutkie i dłużej zachowują swoją świeżość. Majonez nie jest wyczuwalny w smaku ? Polecam i Wam ten prosty przepis na pyszne domowe bułeczki z majonezem.

Miłego dnia moi drodzy ?

Domowe bułki majonezowe

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej + do podsypania
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 żółtko jajka klasy M
  • 100 ml majonezu – u mnie delikatny
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g cukru
  • sezam do posypania bułeczek i białko do posmarowania

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy. Ma być ciepłe, ale nie gorące. Do mleka wkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Mieszamy składniki.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy majonez, resztę cukru, nasze rozrobione drożdże, sól i żółtko. Wszystko wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręką. W razie potrzeby dodając mąkę. Z ciasta formujemy a la kulę, Uwaga! Ciasto ma być delikatnie (!) lepiące.

Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie delikatnie podsypujemy ręką mąką, krótko wyrabiamy ciasto i odrywamy kawałki formując z nich małe bułeczki (7-8 sztuk).

Bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Zostawiamy przykryte ściereczką na 15-20 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

W każdej bułeczce robimy po środku przedziałek. Smarujemy je białkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy do ładnego zarumienienia około 20 minut (ja pod koniec na chwilę włączam termoobieg).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi