Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

Dziś polecam Wam majonezową babkę z kandyzowanymi skórkami. To wspaniała propozycja zarówno na wielkanocny stół, jak i każdą inną okazję. Prosta w przygotowaniu i co najważniejsze pyszna. U mnie w domu uwielbia się takie wypieki. Znikają tak szybko, że zostają tylko słodkie okruszki… Wszystkim, którzy do słodkich wypieków nigdy nie dodawali majonezu serdecznie polecam tą opcję. Zmienia on strukturę ciasta, babka może dłużej stać. Przygotowując świąteczne potrawy na pewno znajdziecie w domu majonez. Na moich półkach nigdy go nie brakuje. Stawiam na smak i tradycję, jaką gwarantuje Majonez Kielecki. To kultowa marka majonezu i najważniejszy produkt WSP „Społem”, dostępny na rynku już od 1959 roku. Doskonały smak, kremowa konsystencja u najwyższa jakość składników sprawiają, że Kielecki od pokoleń cieszy się uznaniem rodzimych i zagranicznych konsumentów oraz ekspertów kulinarnych. Dowodem na to są liczne nagrody i wyróżnienia oraz fakt, że Kielecki to obecnie drugi najchętniej kupowany majonez w naszym kraju.  Jego    receptura    stała    się    podstawą    do    opracowana    Polskiej    Normy    majonezu. Dodatkowo, co dla mnie ważne, majonez jest wykonany z najlepszych surowców całkowicie bez konserwantów, przy tym jego przydatność do spożycia wynosi 3 miesiące.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka klasy M
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek Majonezu Kieleckiego 500 ml
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 limonki
  • około 50 g kandyzowanej skórki

Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do ozdoby:

  • lukier, kandyzowane skórki, jadalne kwiatki

Przygotowanie:

Do jednej miski wbijamy białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy z małą szczyptą soli. Następnie stopniowo wsypujemy oba rodzaje cukru, miksując. Kolejno powoli dodajemy żółtka jaj, miksujemy. Na koniec dodajemy majonez i startą skórkę z limonki, miksujemy do połączenia składników.

Odkładamy mikser. Do wymiksowanych składników dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i kandyzowaną skórkę. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników.

Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Czas pieczenia różny od piekarnika (około 40-45 minut), dlatego stosujemy zasadę suchego patyczka.

Po wystudzeniu babkę wyciągamy z formy, lukrujemy i zdobimy skórką cytronu i jadalnymi kwiatkami.

Babkę przechowujemy pod przykryciem.

Smacznego

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami (2) Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami (3)
Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Skomentuj Patrycja Anuluj pisanie odpowiedzi