Lody śmietankowo-owocowe Najlepszy letni deser? Oczywiście lody. Dziś mam dla Was przepis na proste lody śmietankowo-owocowe. Takie domowe lody przygotujecie dosłownie w kilka chwil i z minimalnej ilości składników. Do tego przepisu na lody nie potrzeba specjalnej maszynki do lodów. Wystarczy mikser, 3 składniki, 3-4 godziny mrożenia i domowe lody śmietankowo-owocowe gotowe. Kto się skusi?
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36% (zimna)
- 250-300 g mleka zagęszczonego słodzonego
- 2 pełne łyżki pasty owocowej Serena – u mnie czarna porzeczka (ale może być inna)
Przygotowanie:
W wysokiej misce umieszczamy całą śmietankę i mleko zagęszczone słodzone. Miksujemy składniki na puch (nie na sztywno).
Pół masy przelewamy do pojemnika z pokrywką. Drugie pół zostawiamy w misce, dodajemy pastę owocową i krótko miksujemy do połączenia składników. Próbujemy. Jeśli smak wyda nam się za słaby, to dokładamy więcej pasty.
Owocową masę wykładamy łyżką na śmietankową warstwę.
Pojemnik przykrywamy pokrywką i wkładamy do zamrażalnika.
U mnie lody były gotowe po około 3-4 godzinach (czas zależy od mocy zamrażalnika). Jeśli zostawimy lody na dłużej w lodówce np. na noc, to przed podaniem muszą chwilę postać w temperaturze pokojowej, aby zmięknąć.
Smacznego
Kocham takie domowe lody. A te wyglądają przepysznie.
Dziękuję i polecam 🙂
Świetny przepis. Zapisuję do spróbowania.
Polecam 🙂
Zaciekawiła mnie ta pasta owocowa. Pierwszy raz taką widzę.
mozna ją zastapic mazdym dzemem
Super przepis na pewno wypróbuje ??