Limonkowe placuszki twarogowe Proste i pyszne twarogowe placuszki. Idealne na śniadanie, kolację lub słodki obiad. Do dzisiejszych placuszków dodałam łyżkę limonki. Nadała im wspaniałego smaku. A do podania… nasze nowe słodkie odkrycie jakim jest krem orzech laskowy&kakao AlleDobre! od Sweet Mill
Polecamy! O kremie napiszę Wam już niedługo o wiele więcej. Dziś podkreślę tylko, że jest:
- bez oleju palmowego,
- bez dodatku soli,
- bez konserwantów i barwników,
- zamiast cukru dodano maltitol.
Taki krem idealnie smakuje z plackami, naleśnikami, babeczkami, jako dodatek do deserów lub smarowidło 😉 Polecam.
A wracając do twarogowych placuszków z dodatkiem soku z limonek… Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
- 230 g półtłustego twarogu
- 10 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 jajko klasy M
- 3 łyżki cukru
- olej do smażenia
Do podania:
-
AlleDobre! Krem orzech laskowy&kakao od Sweet Mill
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały twaróg, rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy cukier, sok z limonki i wbijamy jajko. Mieszamy składniki. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę, mieszając.
Z masy w dłoniach formujemy małe placuszki (dłonie można zwilżyć zimną wodą lub oprószyć mąką).
Placuszki smażymy na oleju (średni płomień, olej u mnie wypełnia dno małej patelni) z obu stron.
Układamy na ręcznikach papierowych i odsączamy z nadmiaru oleju.
Podajemy z kremem orzech laskowy i kakao. Krem cudownie rozpływa się na jeszcze ciepłych placuszkach 🙂 Polecam!
Smacznego