Lato. U nas przyjemnie świeci słońce. W takie dni jak ten bardzo często sięgam po deserową wersję kawy. Dziś zapraszam Was na moje letnie przebudzenie, czyli daktylowo bananową kawę. Pyszna, szybka w przygotowaniu… do tego zwieńczona słodyczą bitej śmietany. Czysta przyjemność 🙂 Spróbujcie i Wy.
P.s. Jeśli cenicie smak dobrej kawy polecam Wam zajrzeć do palarnii kawy CoffeeNation
Składniki:
- 2 świeże daktyle
- 100 ml wystudzonej kawy – u mnie przygotowanej z 1 łyżeczki mielonych ziaren kawy Coffee Nation
- 150 ml ziemnego (!) mleka
- 1 mały banan
- 1 czubata łyżeczka kakao*
- sos czekoladowy i bita śmietana
*u mnie z eSłoneczko
Przygotowanie:
Kawę zaparzamy i studzimy – ja użyłam jednej łyżeczki zmielonej kawy, ale możecie ją dowolnie zaparzyć (może być mocniejsza). Daktyle pozbawiamy pestek i przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy obranego banana, kakao, dolewamy zimną kawę i zimne mleko. Miksujemy. Całość przelewamy do pucharka / wysokiej szklanki (ścianki naczynia wcześniej zdobimy czekoladowym syropem). Podajemy z grubą rurką i porcją bitej śmietany.
Na lato polecam Wam również domowe lody kawowe (z tego przepisu).
Smacznego
Raju, jak ty kusisz tymi kawowymi pysznościami! 😀
Polecam 😀