Letnie przebudzenie – kawa daktylowo bananowa

Letnie przebudzenie - kawa daktylowo bananowa (1)Lato. U nas przyjemnie świeci słońce. W takie dni jak ten bardzo często sięgam po deserową wersję kawy. Dziś zapraszam Was na moje letnie przebudzenie, czyli daktylowo bananową kawę. Pyszna, szybka w przygotowaniu… do tego zwieńczona słodyczą bitej śmietany. Czysta przyjemność 🙂 Spróbujcie i Wy.

P.s. Jeśli cenicie smak dobrej kawy polecam Wam zajrzeć do palarnii kawy CoffeeNation

 

logo_CoffeNation'

 

Letnie przebudzenie - kawa daktylowo bananowa (2)

Składniki:

  • 2 świeże daktyle
  • 100 ml wystudzonej kawy – u mnie przygotowanej z 1 łyżeczki mielonych ziaren kawy Coffee Nation
  • 150 ml ziemnego (!) mleka
  • 1 mały banan
  • 1 czubata łyżeczka kakao*
  • sos czekoladowy i bita śmietana

*u mnie z eSłoneczko

Przygotowanie:

Kawę zaparzamy i studzimy – ja użyłam jednej łyżeczki zmielonej kawy, ale możecie ją dowolnie zaparzyć (może być mocniejsza). Daktyle pozbawiamy pestek i przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy obranego banana, kakao, dolewamy zimną kawę i zimne mleko. Miksujemy. Całość przelewamy do pucharka / wysokiej szklanki (ścianki naczynia wcześniej zdobimy czekoladowym syropem). Podajemy z grubą rurką i porcją bitej śmietany.

Na lato polecam Wam również domowe lody kawowe (z tego przepisu).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz