wraz z firmą Stella zapraszam Was do letniego konkursu. Firma Stella, to szeroka gama produktów również kuchennych: najróżniejsze artykuły do pieczenia, folie kuchenne, produkty papierowe itd. Warto zapoznać się z całą ofertą firmy (klik) lub zajrzeć na Facebook (klik) i wziąć udział w zabawie 🙂 Do wygrania 3 zestawy produktów Stella (widniejące na zdjęciu). Zadanie jak zawsze jest proste:
„Podziel się przepisem na letnie danie / wypiek z wykorzystaniem produktów marki Stella”
Odpowiedzi udziel w formie przepisu. Nie zapomnij też napisać, który produkt marki Stella będzie niezbędny do wykonania tego dania / wypieku.
Regulamin konkursu:
- Zadanie konkursowe: „Podziel się przepisem na letnie danie / wypiek z wykorzystaniem produktów marki Stella”
Odpowiedzi udziel w formie przepisu. Nie zapomnij też napisać, który produkt marki Stella będzie niezbędny do wykonania tego dania / wypieku. Mile widziane będą zdjęcia przedstawiające potrawę, ale nie jest to warunek konieczny. Na zdjęciu nie musi widnieć produkt Stella.
- Odpowiedzi należy umieszczać pod tym wpisem lub pod wpisem konkursowym na fanpag’u na Facebook. Każda odpowiedź musi być podpisana imieniem lub nickiem i mailem (podanie maila kontaktowego jest obowiązkowe w celu późniejszego kontaktu).
- Zdjęcie można zamieścić pod postem konkursowym na fanpag’u na Facebook lub przesłać na mail: matleen@gazeta.pl. Zdjęcia zostaną umieszczone w specjalnej galerii konkursowej utworzonej na fanpag’u na Facebook.
- Każda osoba może udzielić maksymalnie 4 odpowiedzi. Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu.
- Nagroda: 3 x zestawy produktów Stella (papier do pieczenia, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa) Wygrywają 3 osoby (jedna osoba może wygrać jedną nagrodę)
- Sponsorem nagród jest Stella. Biorąc udział miło będzie jak polubisz fanpag sponsora
- Konkurs trwa od 04.08.2017 r. do 13.08.2017 r. (włącznie)
- Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 3 dni po zakończeniu jego trwania. Zwycięzcy zostaną ogłoszeni w osobnym poście na blogu (informacja pojawi się również na fanpag’u na Facebook). Wyboru zwycięzców dokonam osobiście. Wybór jest ostateczny i nie podlega dyskusji.
- Po ogłoszeniu wyników zwycięzcy proszeni są o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) na adres matleen@gazeta.pl. Jeśli wyłonione w konkursie osoby nie podadzą w terminie swoich danych do wysyłki, nagrodzona zostanie kolejna osoba.
Dane te zostaną przekazane sponsorowi nagród w celu dokonania wysyłki. Nagrody będą wysyłane wyłącznie na terenie Polski.
Zachęcam do udziału w konkursie
Pyszne borówkowo- jogurtowe muffinki do zrobienia których potrzebujemy foremek na muffiny marki Stella.
A oto czego potrzebujemy do zrobienia 12 babeczek:
– 2 szklanki mąki
– pół szklanki cukru
– 2 jajka
– 200 g jogurtu naturalnego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– 150 ml oleju
– duża garść borówek (można kupić więcej borówek bo nie da się ich nie podjadać w trakcie pieczenia 🙂
Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier i cukier wanilinowy, jogurt, roztrzepane widelcem jajka i olej. Wszystko razem wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec dodać borówki i delikatnie wymieszać.
Foremki na muffinki wypełnić masą do 2/3 wysokości. Piekarnik nagrzać do 180 C (Góra – Dół/ bez termoobiegu) i piec przez ok 20-25 min.
SMACZNEGO!
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.
– 1/2 kg mąki
– pół szklanki oleju
– 2 jajka
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka mleka
– 1 kostka świeżych drożdży
– szczypta soli
– około pół kg. rabarbaru dojrzałego, pociętego w kawałeczki
Kruszonka: 250g. mąki, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, pół szklanki oleju.
W większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy mąkę, olej, jaja, cukier, szczyptę soli i rabarbar.
Mleko podgrzewamy dodajemy rozkruszoną kostkę drożdży i mieszamy aby się całkiem roztopiła. Następnie rozczyn wlewamy do reszty, i miksujemy.
Ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.
Następnie smarujemy standardową blaszkę masłem lub margaryną, wykładamy papierem do pieczenia Stella i wlewamy tam ciasto.
Następnie dodajemy wszystkie składniki na kruszonkę do miseczki i ucieramy rękoma, gdy będzie już twarde, odrywamy po kawałku i pokrywamy całe ciasto.
Blaszkę wkładamy do nienagrzanego piekarnika, najpierw na 150 stopni dół na 45 min. potem 200 stopni góra dół na 15 minut. I gotowe!
W aluminiowych foremkach Stella Pack http://stella.com.pl/st-foremki-aluminiowe-papierem-3szt-male/ przygotowałabym cytrynowe semifreddo z selera naciowego i tequili, które polałabym malinowym sosem. Lekkie i kremowe semifreddo wspaniale orzeźwia i zaostrza apetyt jako przekąska. A jako deser ukoronuje posiłek swoim niebanalnym smakiem.
Potrzebujemy:
400 g selera naciowego
200 g cukru
500 ml wody
3 cytryny
300 g śmietany 30% lub 36%
15 g tequili
50 g białek
75 g cukru
Malinowy sos:
1 opakowanie świeżych malin
1 łyżka cukru
2 łyżki wody
Seler naciowy obrać, odciąć część z liśćmi i pokroić na kawałki. Zagotować wodę z cukrem, dodać pokrojony seler i gotować około 40 minut. Po tym czasie odłożyć około 100 g najładniejszych, ugotowanych kawałków selera, a resztę zmiksować. Przetrzeć przez sito, aby mieć pewność, że masa jest gładka. Zetrzeć skórkę z cytryn, a następnie wycisnąć z nich sok. Dodać wraz z tequilą do emulsji selerowej. Odłożone po gotowaniu kawałki selera naciowego drobno pokroić i dodać do masy selerowej. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier. Śmietanę ubić. Do masy selerowej dodać ubite białka i śmietanę, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Umieścić w aluminiowych foremkach Stella Pack i zamrozić. Semifreddo wyjąć z zamrażalki, odczekać kilka minut, wyjąć z foremek i polać malinowym sosem.
Sos: maliny zagotować z cukrem i wodą. Gotować około 3 minut.
Bardzo polecam !!! Wyborne i pycha !
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Moja propozycja to kolorowa, pełnoziarnista tarta z serkiem ricotta, marchewką, cukinią i papryką. Tę letnią tartę przygotowałabym w okrągłych, aluminiowych foremkach z papierem http://stella.com.pl/st-foremki-aluminiowe-papierem-2szt-okragle/
Kruche ciasto:
250 g mąki pełnoziarnistej (może być również orkiszowa)
150 g masła
sól
1 jajko
1 marchewka starta na tarce na średnich oczkach
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto tworząc kulę (ja mieszam wszystkie składniki w mikserze). Ciasto wstawić na minimum 1 h do lodówki. Wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować i wyłożyć dno i boki okrągłych, aluminiowych foremek Stella Pack, podziurkować widelcem i piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Nadzienie:
500 g sera ricotta
3 jajka
szczypiorek
sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
tarty parmezan lub grana padano (około 3 łyżek)
1 marchewka
1 mała cukinia
1 papryka czerwona
Serek ricotta dokładnie wymieszać z jajami. Do masy dodać pokrojony szczypiorek, tarty parmezan i doprawić solą i pieprzem do smaku. Warzywa umyć, marchewkę obrać. Cukinię i marchewkę pokroić w cienkie, szerokie paski (ja pokroiłam obieraczką do warzyw). Oczyszczoną paprykę pokroić w plasterki.
Masę wyłożyć na podpieczone spody, wyrównać. W masę powkładać warzywa, tworząc kolorowe okręgi. Tarty piec ponownie około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Tarty nie tylko bosko smakują, ale swoim wyglądem zachwycą każdego.
Laura Przybyła
a763@gazeta.pl