Dziś zapraszam Was na lemoniadę z Yerba Mate. Taka lemoniada (napój) nie tylko doskonale orzeźwi, ale też doda Wam energii na cały dzień. Dlatego jest idealna na każdą porę roku. Niezastąpiona w letnie upały, wspaniała w jesienne przygnębiające szare dni. Pijąc ją od razu wraca energia, a do tego wzbogacamy organizm o cenne właściwości i witaminy tak niezastąpione o tej porze roku. Spróbujcie.
Składniki: (na 2 porcje)
- 200 ml naparu z Yerba Mate – u mnie napar z Yerba Mate Amanda Despalada
- sok z 1/2 limonki
- 300 ml wody mineralnej (gazowanej lub niegazowanej)
- 1 czubata łyżeczka miodu – u mnie gryczano-lipowy
- 4 plasterki cytryny
- 2 małe gałązki mięty
Przygotowanie:
Przygotowujemy napar z Yerba Mate. Zalewamy yerba mate wodą i odstawiamy na około 10 – 15 min. Następnie przelewamy napar przez sitko do małego dzbanka. Pamiętajcie, że susz można zalać kilkakrotnie.
Napar dosładzamy miodem, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 limonki, mieszamy. Dolewamy wodę (u mnie lekko gazowana), dorzucamy plasterki cytryny i mięte.
Podajemy w dzbanku lub bezpośrednio w pucharkach.
Smacznego
Ważne! Aby móc się cieszyć prawdziwą i wartościową Yerba Mate musicie zakupić ją w sprawdzonym miejscu. Ja polecam zajrzeć do sklepu internetowego Chatka z Yerba Mate
Tu znajdziecie nie tylko dobrej jakości Yerba Mate, ale też gamę niezbędnych akcesoriów do jej prawidłowego przyrządzenia oraz cenne wskazówki (zwłaszcza dla początkujących) – Yerba Mate sklep
Chociaż na zewnątrz jest już dość zimno, na taką lemoniadę chętnie bym się skusiła 🙂
🙂
Mega pomysł, zwłaszcza z użyciem yerba mate – od kilku dni ją popijam dopiero, ale już polubiłam za ten pobudzający efekt 🙂 Przepis mi się przyda, bo nie spodziewałam się, że teraz będą takie upały i na pewno będę piła ją teraz zamiast kawy, która w takie ciepłe dni mi jakoś nie podchodzi. A próbowałaś może z yerbą wymyślić jakieś przepisy? Kiedyś słyszałam że można z jej uyżyciem zrobić muffinki pyszne, muszę poszukać jakiś eksperymentów 🙂
Warto eksperymentować w kuchni 🙂