Uwielbiam nasiona chia. Odkąd pierwszy raz wykorzystałam je w swojej kuchni, jakoś nie mogę na dłużej ich odstawić. Zawsze wpadnie mi do głowy pomysł na smakowity deser lub śniadanie z ich użyciem. Dziś zapraszam Was na lekkie kokosowe chia pod jagodowo-bananowym musem i migdałowymi ziarenkami. Taki pucharek idealnie sprawdzi się jako lekki deser, śniadanie, a nawet kolacja. Spróbujcie.
Lekkie kokosowe chia pod jagodowo-bananowym musem i pysznymi migdałowymi ziarenkami od Ziarenkowa, to pucharek idealny na każdą porę dnia. Jeśli jeszcze nie przygotowywaliście nic z użyciem nasion chia, to szczerze Wam je polecam i zachęcam do spróbowania.
Lekkie kokosowe chia pod jagodowo-bananowym musem
2016-04-23 21:27:07
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- 2 łyżki nasion chia
- 165 ml mleczka kokosowego light
- 1/2 łyżeczki miodu (u mnie nektarowo-spadziowy)
- 1 średni banan
- około 1 1/2 łyżki mrożonych jagód
- 2 czubate łyżeczki ziarenek "Migdałowy Przylądek"
- * jagody można zastąpić innymi owocami; ja zawsze posiadam w zamrażarce spory zapas letnich owoców
Przygotowanie
- Do pucharka lub innego naczynia wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy 2 łyżki nasionek chia i pół łyżeczki miodu. Wszystko razem przez chwilę dokładnie mieszamy. Następnie wstawiamy do lodówki. Ja swój pucharek przygotowuję albo z samego rana, wówczas mogę się nim zajadać w formie deseru po obiedzie lub na kolację. Taki pucharek chia można również przygotować wieczorem i zjeść do na śniadanie. Pucharek powinien być w lodówce minimum 3 godziny.
- Gdy nasze nasionka odpowiednio napęcznieją przygotowujemy mus owocowy. Do misy blendera przekładamy obranego i pokrojonego banana oraz zamrożone jagody (jagód nie trzeba rozmrażać). Miksujemy na gładki mus.
- Owocowy mus kładziemy ostrożnie łyżką na kokosowe chia. Całość po wierzchu posypujemy migdałową mieszanką ziarenek.
- Podajemy. Jemy w "warstwach" lub mieszamy całość łyżeczką.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/