Uwielbiam fasolkę i kurki. Dziś postanowiłam przygotować coś lekkiego z połączenie obu składników. I tak powstała… pyszna fasolka z kurkami w lekkim paprykowym sosie. Lekkie danie, które możecie zjeść samo lub podać jako dodatek np. do ryżu czy kaszy. Cały sekret dania tkwi w dobrze dobranych przyprawach. Polecam Wam przyprawy Skworcu – jakość, smak i niska cena! Warto zajrzeć do sklepu:
Składniki:
- około 100 g kurek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- szczypta pieprzu bałkańskiego (bez chemii)
- szczypta granulowanego czosnku
- sól do smaku (u mnie himalajska)
- pieprz czarny mielony do smaku
- 2 łyżki (z górką) gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 0% tłuszczu)
- 3 garście mrożonego miksu fasolki z marchewką
- 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie od Woj-len)
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy, podsmażamy chwilę na oleju kokosowym, po czym dodajemy opłukane i przekrojone na pół kurki. Podsmażamy około 4 minut, doprawiając pod koniec słodką papryką, pieprzem bałkańskim, granulowanym czosnkiem, solą i czarnym pieprzem (większa ilość). Dodajemy nasz fasolkowy miks, mieszamy i smażymy aż warzywa odpowiednio zmiękną. Zmniejszamy płomień na minimalny, szybko dodajemy jogurt mieszamy, próbujemy smak (opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem). Zdejmujemy z palnika, posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy (samo lub w towarzystwie np. ryżu, kaszy).
Smacznego
Kurki uwielbiam i każde danie z ich udziałem jest na pewno pyszne 🙂
😀
kurki i to w takim towarzystwie,pysznie!
Dziękuję 😀
Kusisz tymi kurkowymi smakami okropnie 😉 Chyba wyruszę na bazarek osiedlowy na łowy 😉
😀 Polecam