Uwielbiam omlety. Kilka chwil i pyszne śniadanie gotowe. Ostatnio bardzo często przygotowuje je na mące ryżowej i jogurcie. Taki omlet jest delikatny w strukturze i smaku. Spróbujcie. Polecam Wam go na śniadanie lub kolację. Ja swój omlet ryżowo jogurtowy jem bez dodatków lub z odrobiną cukru pudru i dżemem wiśniowym.
Składniki:
- 2 jajka klasy M
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego (u mnie z obniżoną zawartości tłuszczu)
- 4 łyżki mąki ryżowej (u mnie ze sklepu eSłoneczko)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy ze sklepu eSłoneczko)
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia
propozycja podania: łyżeczka dżemu wiśniowego i odrobina cukru pudru
Przygotowanie:
Do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy jogurt typu greckiego. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę ryżową, znów mieszamy (tym razem dokładnie). Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i cukier, znów mieszamy.
Jednolitą masę wylewamy na rozgrzana patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron.
Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
Propozycja podania – omlet kroimy na 4 części, oprószamy delikatnie cukrem pudrem i podajemy z łyżeczką (czubatą) dżemu np. wiśniowego.
Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Smacznego
Chodzi za mną dobry omlet na słodko. Z chęcią bym się połakomiła 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
☺
omlety to ostatnio moje ulubione śniadania. pycha 🙂
☺
Nie pogardziłabym takim puszystym omletem na śniadanie:)
🙂
Lubie takie puszyste omlety 🙂
😀
Zjadłabym z domową konfiturą…
🙂
Twój omlet prezentuje się wspaniale ! Do tego to połączenie smakowe 🙂 Pycha 🙂
😀
Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)