Słoneczne dni nie odpuszczają, a na straganach pojawiają się wspaniałe owoce. Dlatego ostatnio stawiam na lekkie owocowe pyszności 😉 Dziś zapraszam Was na lekki deser borówkowy. Uwielbiam desery z chia, nie tylko kuszą smakiem, prostotą wykonania, ale także lekkością 😉 Na letnie dni są po prostu idealne. Do mojego deseru, który może równie dobrze stanowić pyszne drugie śniadanie, dodałam wspaniałe mini wafle ryżowe z algami morskimi od Sonko. Polecam! Idealna mała zdrowa przekąska 😉
Składniki:
- około 4 1/2 łyżki borówek
- 180 g zimnego jogurtu naturalnego
- 1 pełna łyżka nasion chia
- kilka mini wafli ryżowych z algami morskimi Sonko
- listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Zimny jogurt przekładamy do miseczki, mieszamy dokładnie z nasionami chia. Następnie dodajemy 2 łyżki borówek i lekko całość mieszamy, tak by nie uszkodzić owoców.
Nasze borówkowe chia przekładamy do pucharka/szklaneczki. Ostawiamy na 5 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie na wierzch wykładamy połowę pozostałych borówek, kruszymy kilka mini wafli ryżowych z algami morskimi i dowolnie wykładamy na borówki, kolejno dajemy pozostałe borówki i opcjonalnie jeszcze kilak pokruszonych wafli. Na koniec całość przyozdabiamy listkami świeżej mięty.
Podajemy.
Smacznego
bardzo dobry !
😀
Pyszny deser 🙂 Zjadłabym 🙂
Dziękuję i polecam 😀