Uwielbiam zielone sałatki. Dlatego dziś dzielę się z Wami prostym przepisem na jedną z nich. Pyszna, lekka sałatka z brokułami i kozim serem solankowym (w jogurtowo-czosnkowym sosie). Polecam. Dodatek sera solankowego nadaje jej wyjątkowego smaku. Prosto, a jakże pysznie. Taką sałatkę można podać np. do obiadu. Wspaniale smaku z daniami mięsnymi i wege. Ja ostatnio podałam ją na przyjęciu rodzinnym. Nowa zastawa obiadowa, pysze zapiekane polędwiczki, lekka sałatka z brokułem i kozim serem oraz dwie inne surówki. Gościom bardzo smakowało i pytali o ten przepis. A przecież jest tak prosty. Spójrzcie sami 😉
Polecam Wam produkty z Koziej Farmy Złotna. Smak i jakość.
Składniki:
- 1 główka sałaty
- kilka ugotowanych różyczek brokuła
- 1 pomidor
- 1 duży ogórek kiszony
- kozi ser podpuszczkowy solankowy od Kozia Farma Złotna
Na jogurtowo-czosnkowy sos:
- 6 łyżek koziego jogurtu od Kozia Farma Złotna
- 1 ząbek czosnku
- sól ziołowa do smaku (u mnie 2 szczypty)
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zimny jogurt mieszamy ze startym na drobnych oczkach ząbkiem czosnku i przyprawami. Odstawiamy na chwilę.
Sałatę rwiemy w rękach i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojonego (dowolnie) pomidora, pokrojonego w półplasterki kiszonego ogórka, kilka ugotowanych różyczek brokuła i pokrojony w kostkę kozi ser podpuszczkowy solankowy (ilość wg własnych upodobań). Mieszamy składnik. Przekładamy do salaterki lub innej miski.
Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem (ilość sosu wg własnych upodobań).
Lekka sałatka z brokułami i kozim serem solankowym (w jogurtowo-czosnkowym sosie)
Smacznego