Lekka pietruszkowo-pieczarkowa zupa krem Lubicie zupy? Ja bardzo, zwłaszcza zimą. Dziś mam dla was przepis na pyszną i pożywną zupę krem. Uwielbiam takie zupy. Są proste w przygotowaniu i takie lekkie. Zielona zupa krem jest idealna w szczególności na zimowe lub jesienne dni. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. Można ją podać samą lub w towarzystwie domowych grzanek. Koniecznie spróbujcie.
Do przygotowania zupy krem użyłam miksera Zelmotor 451.5 z dołączoną końcówką blendującą. Uwielbiam sprzęty, które mają swoje dodatkowe, przydatne funkcje. A z tej korzystam często. Sprzęt jest mocny i praktyczny. Polska marka, świetna jakość. Polecam 🙂
Składniki:
- 900 ml drobiowego bulionu
- 200 g pieczarek (waga po obraniu)
- 1 korzeń pietruszki
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 marchewka
- 1 średni ziemniak
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- sól i pieprz do smaku
- 150 g naturalnego jogurtu
Przygotowanie:
Marchewkę, korzeń pietruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaka obieramy i kroimy w kosteczkę. Składniki przekładamy do garnka, dodajemy natkę pietruszki i zalewamy całość bulionem. Gotujemy pod przykryciem.
W międzyczasie kroimy cebulę i pieczarki. Cebulę podsmażamy na maśle, następnie dodajemy do niej pieczarki. Całość doprawiamy delikatnie solę i pieprzem i smażmy przez kilka minut.
Zawartość patelni dodajemy do garnka i gotujemy wszystko jeszcze chwilę, sprawdzając czy warzywa są już wystarczająco miękkie.
Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia i blendujemy na krem. Pod koniec dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy i próbujemy. Na tym etapie można jeszcze zupę lekko doprawić.
Podajemy samą lub z grzankami.
Smacznego