Uwielbiam pasty kanapkowe. Kiedyś robiłam je naprawdę często. Kilka składników i nasza kolacja lub śniadanie napiera zupełnie innego smaku. Dziś zapraszam Was na prostą w wykonaniu lekką jajeczno-koperkową pastę kanapkową. Podana z ulubionym pieczywem (np. chrupkim) smakuje wspaniale. Spróbujcie. Cóż… uważam osobiście, że czasem te najprostsze przepisy są najlepsze 😉
Składniki:
- 4 jajka (u mnie wiejskie, klasy L)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki soli ziołowej (u mnie od Pro-BIO)*
- 3 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego
- pieprz
- opcjonalnie odrobina soli himalajskiej do smaku
*ekologiczna sól ziołowa od Pro-BIO – skład: jadalana sól morska 75%, rozmaryn, lubczyk, estragon, tymianek, majeranek, oregano, miodownik, bazylia, anyż, koper włoski, koperek, kminek, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie:
Gotujemy jajka na twardo (u mnie jedno było na pół-twardo). Obieramy i kroimy przy użyciu sitka do warzyw lub noża w kostkę.
Do jajek dodajemy koperek, jogurt naturalny i sól ziołową. Całość mieszamy. Doprawiamy pieprzem (i opcjonalnie solą himalajską), próbujemy.
Podajemy z ulubionym pieczywem.
Lekka jajeczno-koperkowa pasta kanapkowa
Smacznego
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Bardzo lubię takie pasty na kanapki, są pyszne 🙂
Oj tak ☺ Idealne na śniadanie lub kolację.