Lekka jajeczno-koperkowa pasta kanapkowa

Lekka jajeczno-koperkowa pasta kanapkowaUwielbiam pasty kanapkowe. Kiedyś robiłam je naprawdę często. Kilka składników i nasza kolacja lub śniadanie napiera zupełnie innego smaku. Dziś zapraszam Was na prostą w wykonaniu lekką jajeczno-koperkową pastę kanapkową. Podana z ulubionym pieczywem (np. chrupkim) smakuje wspaniale. Spróbujcie. Cóż… uważam osobiście, że czasem te najprostsze przepisy są najlepsze 😉

Składniki: 

  • 4 jajka (u mnie wiejskie, klasy L)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej (u mnie od Pro-BIO)*
  • 3 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • opcjonalnie odrobina soli himalajskiej do smaku

*ekologiczna sól ziołowa od Pro-BIO – skład: jadalana sól morska 75%, rozmaryn, lubczyk, estragon, tymianek, majeranek, oregano, miodownik, bazylia, anyż, koper włoski, koperek, kminek, czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie:

Gotujemy jajka na twardo (u mnie jedno było na pół-twardo). Obieramy i kroimy przy użyciu sitka do warzyw lub noża w kostkę.

Do jajek dodajemy koperek, jogurt naturalny i sól ziołową. Całość mieszamy. Doprawiamy pieprzem (i opcjonalnie solą himalajską), próbujemy.

Podajemy z ulubionym pieczywem.

Lekka jajeczno-koperkowa pasta kanapkowa (3)Lekka jajeczno-koperkowa pasta kanapkowa

Smacznego

  Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

Zapisz

2 comments

Dodaj komentarz