Leciutkie placuszki waniliowe na serku homogenizowanym

Leciutkie placuszki waniliowe na serku homogenizowanym 2Uwielbiam przygotowywać najróżniejsze placki i placuszki dla siebie i bliskich. Dziś mam dla Was kolejny, pyszny, a zarazem prosty przepis na leciutkie placuszki waniliowe na serku homogenizowanym. Placuszki wprost rozpływają się w ustach. Najczęściej podaje je w towarzystwie owocowego soku. Polecam Wam soki z Doliny Łobzonki. Kartonik pełen owocowych smaków i delikatne, rozpływające się w ustach placuszki, to idealna propozycja na śniadanie lub kolację dla małych i dużych łasuchów. Spróbujcie.

O mojej opinii na temat soków z Doliny Łobzonki możecie przeczytać tutaj.

Leciutkie placuszki waniliowe na serku homogenizowanym z sokiem z Doliny Łobzonki

Składniki: (składniki na 1 lub 2 małe porcje)

  • 150 g homogenizowanego serka waniliowego z pokruszoną wanilią
  • 5 łyżek mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 małe jajko
  • 1-11/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia
  • do podania: 1 łyżka jogurtu naturalnego, wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Do miski przekładamy cały serek homogenizowany, wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, znów mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest zbyt lejące można dodać troszkę mąki).

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, zmniejszamy płomień na minimalny. Placuszki (1 łyżka ciasta) smażymy z obu stron na złoto (delikatnie przewracając na drugą stronę).

Placuszki podajemy z naturalnym jogurtem i wiórkami kokosowymi.

Leciutkie placuszki waniliowe na serku homogenizowanym (3)Leciutkie placuszki waniliowe na serku homogenizowanym Leciutkie placuszki waniliowe na serku homogenizowanym 3

 

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

  1. Megly says:

    Pyszne placuszki 🙂 Ostatnio się zaniedbałam i takich nie robię. Muszę znów powrócić do nich. Mniam, mnaim, mniam 🙂 Pozdrowionka serdeczne 🙂

Skomentuj Megly Anuluj pisanie odpowiedzi