Uwielbiam przygotowywać najróżniejsze placki i placuszki dla siebie i bliskich. Dziś mam dla Was kolejny, pyszny, a zarazem prosty przepis na leciutkie placuszki waniliowe na serku homogenizowanym. Placuszki wprost rozpływają się w ustach. Najczęściej podaje je w towarzystwie owocowego soku. Polecam Wam soki z Doliny Łobzonki. Kartonik pełen owocowych smaków i delikatne, rozpływające się w ustach placuszki, to idealna propozycja na śniadanie lub kolację dla małych i dużych łasuchów. Spróbujcie.
O mojej opinii na temat soków z Doliny Łobzonki możecie przeczytać tutaj.
Składniki: (składniki na 1 lub 2 małe porcje)
- 150 g homogenizowanego serka waniliowego z pokruszoną wanilią
- 5 łyżek mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 małe jajko
- 1-11/2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia
- do podania: 1 łyżka jogurtu naturalnego, wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały serek homogenizowany, wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, znów mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest zbyt lejące można dodać troszkę mąki).
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, zmniejszamy płomień na minimalny. Placuszki (1 łyżka ciasta) smażymy z obu stron na złoto (delikatnie przewracając na drugą stronę).
Placuszki podajemy z naturalnym jogurtem i wiórkami kokosowymi.
Leciutkie placuszki waniliowe na serku homogenizowanym
Nie ma to jak takie placuszki na śniadanie:)
Placuszki to chyba moja ulubiona wersja śniadania 🙂
Placuszki idealne na śniadanie
Oj tak 🙂
Pyszne placuszki 🙂 Ostatnio się zaniedbałam i takich nie robię. Muszę znów powrócić do nich. Mniam, mnaim, mniam 🙂 Pozdrowionka serdeczne 🙂
Placuszki, to wspaniały pomysł na śniadanie. Polecam 🙂
ale pychotki 🙂
Dziękuję 🙂
Razem z owocami muszą smakować przepysznie :):)
Zgadza się. Jak tylko mam truskawki lub jagody serwuję je razem z placuszkami.
Wyglądają pysznie 🙂
Dziękuję 🙂