Uwielbiam placuszki. Warto zacząć od nich dzień 🙂 Dziś zapraszam Was na leciutkie placuszki serowe z miodem. Jak zawsze przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcecie takie placuszki przygotować dla rodziny zwiększcie składniki proporcjonalnie do liczby osób. Spróbujcie.
Składniki: (na 1 porcję – 6 placuszków)
- 100 g serka kanapkowego o smaku naturalnym
- 1 łyżka ulubionego miodu (polecam miód ze Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich – powołując się na mój blog otrzymacie 5% zniżki)
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko M
- olej kokosowy do smażenia
- propozycja podania: żurawina i cukier puder do oprószenia placuszków lub polać rozpuszczonym miodem
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały serek kanapkowy, wbijamy jajko, dodajemy miód, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników (jednolite ciasto).
Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego (1 łyżka masy = 1 placuszek). Placuszki są delikatne, więc należy je ostrożnie obracać.
Przed podaniem placuszki można oprószyć cukrem pudrem i podać z żurawiną. Można też je polać np. rozpuszczonym miodem.
Smacznego