Łazanki z młodej kapusty

Łazanki z młodej kapusty

Dziś mam dla Was przepis na pyszny, sezonowy obiad. Łazanki z młodej kapusty. Szybkie i proste w przygotowaniu. Warto korzystać póki młoda kapusta jest na straganach. Kto lubi takie obiady?

Jak przygotować łazanki z młodej kapusty?

Składniki:

  • mała młoda kapusta – u mnie ¾ główki (można dać całą)
  • około 220-250 g makaronu łazankowego
  • 1 kiełbasa podwawelska
  • 100 g pieczarek
  • około 1-1,5 litra lekkiego bulionu lub wody
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1,5 łyżki suszonych płatków cebuli lub 1 mała cebula
  • niewielka ilość oleju do podsmażenia składników

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w kostkę. Na dno garnka lub głębokiej patelni nalewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy naszą kiełbasę i drobno pokrojone pieczarki. Pod koniec doprawiamy całość solą, świeżo mielonym pieprzem i dodajemy suszone płatki cebuli, wszystko mieszamy. Rada: Jeśli używamy świeżej cebuli należy ją najpierw zeszklić i dopiero dodać kiełbasę, pieczarki. 

Kapustę drobno siekamy – ja używam do tego niezawodnej szatkownicy Hebel V5 Börner Polska


Misa owalna do szatkownicy Börner Polska ułatwia przygotowania. Sprawdza się też świetnie do przygotowania wszystkich sałatek i surówek.

Kapustę przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (do wysokości kapusty, u mnie około 1 litra). Rada: Całość można też zalać wodą, ale wówczas warto do niej dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Gotujemy około 20 minut. Odcedzamy i dodajemy do składników w garnku. Mieszamy, chwilę podsmażamy. 

Na koniec dodajemy ugotowany makaron łazankowy, wszystko mieszamy. Wyłączamy gaz pod garnkiem.  Próbujemy i doprawiając do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz mieszamy. 

Rada: Warto przykryć teraz garnek pokrywką i odstawić całość na kilka minut. Smaki lepiej się “przegryzą”.

Smacznego

Łazanki z młodą kapustą

Post we współpracy z Börner Polska

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz