Łazanki z młodej kapusty
Dziś mam dla Was przepis na pyszny, sezonowy obiad. Łazanki z młodej kapusty. Szybkie i proste w przygotowaniu. Warto korzystać póki młoda kapusta jest na straganach. Kto lubi takie obiady?
Jak przygotować łazanki z młodej kapusty?
Składniki:
- mała młoda kapusta – u mnie ¾ główki (można dać całą)
- około 220-250 g makaronu łazankowego
- 1 kiełbasa podwawelska
- 100 g pieczarek
- około 1-1,5 litra lekkiego bulionu lub wody
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1,5 łyżki suszonych płatków cebuli lub 1 mała cebula
- niewielka ilość oleju do podsmażenia składników
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w kostkę. Na dno garnka lub głębokiej patelni nalewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy naszą kiełbasę i drobno pokrojone pieczarki. Pod koniec doprawiamy całość solą, świeżo mielonym pieprzem i dodajemy suszone płatki cebuli, wszystko mieszamy. Rada: Jeśli używamy świeżej cebuli należy ją najpierw zeszklić i dopiero dodać kiełbasę, pieczarki.
Kapustę drobno siekamy – ja używam do tego niezawodnej szatkownicy Hebel V5 Börner Polska.
Misa owalna do szatkownicy Börner Polska ułatwia przygotowania. Sprawdza się też świetnie do przygotowania wszystkich sałatek i surówek.
Kapustę przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (do wysokości kapusty, u mnie około 1 litra). Rada: Całość można też zalać wodą, ale wówczas warto do niej dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy około 20 minut. Odcedzamy i dodajemy do składników w garnku. Mieszamy, chwilę podsmażamy.
Na koniec dodajemy ugotowany makaron łazankowy, wszystko mieszamy. Wyłączamy gaz pod garnkiem. Próbujemy i doprawiając do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz mieszamy.
Rada: Warto przykryć teraz garnek pokrywką i odstawić całość na kilka minut. Smaki lepiej się “przegryzą”.
Smacznego
Post we współpracy z Börner Polska