Łazanki z białą kapustą i plasterkami pieczarek
Pomysł na szybki, niedrogi obiad? Polecam łazanki z białą kapustą i plasterkami pieczarek. My uwielbiamy. Prosto, szybko i pysznie. Łazanki to obiad, który można zrobić o każdej porze roku, korzystając z dostępnych, lokalnych składników.
Jeśli lubicie łazanki możecie też wzbogacić o dodatek boczku. Często też przygotowuję łazanki na kiszonej kapuście lub wersję mieszanką – łazanki z białą i kiszoną kapustą. Łazanki to danie, które można zawsze wzbogacić i wykorzystać to co akurat mamy w lodówce.
Jak zrobić łazanki na białej kapuście?
Składniki:
- pół małej główki białej kapusty
- makaron jajeczny łazanka z kurkumą Makarony Babuni EkoMak (250 g)
- 250 g pieczarek krojonych w plastry
- kiełbasa – u mnie 1 podwawelska
- pół dużej czerwonej cebuli
- 1 duży liść laurowy
- do smaku: sól, pieprz, słodka czerwona papryka
- olej do podsmażenia składników
Przygotowanie:
Kapustę drobno siekamy. Zalewamy wodą do wysokości, dodajemy 1 liść laurowy i łyżeczkę soli. Gotujemy do miękkości, około 30 minut.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilość oleju. Na patelnię z cebulą dodajemy pieczarki, smażymy doprawiając solą i większą ilością pieprzu. Co jakiś czas mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę wszystko smażymy, mieszając co jakiś czas.
Kapustę odcedzamy (wyjmujemy liść laurowy). Do garnka z odcedzoną kapustą dodajemy wszystkie usmażone składni z patelni, doprawiamy całość słodką czerwoną papryką (ja dodaję 1 płaską łyżeczkę), mieszamy i razem smażymy około 5 minut. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku jeszcze pieprzem i solą.
Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy całość.
Smacznego
Wpis we współpracy z Makarony Babuni