Łazanki inaczej (z kabanosami i boczkiem). W moim domu uwielbia się dania z makaronem i kapustą. Dziś inna wersja popularnych łazanek. Połączenie makaronu łazankowego, białej kapusty, kabanosów, boczku i kilku innych składników okazało się naprawdę pyszne. Dobre doprawione danie, które doskonale nadaje się na rodzinny obiad. Syci i smakuje. Kto się skusi?
Składniki:*
- 100 g makaronu jajecznego łazanka z kurkumą Makaron Babuni EkoMak (2 x 50 g)
- 125 g boczku parzonego
- 1 duża cebula
- 3/4 główki białej kapusty + sól (u mnie około 3/4 łyżki)
- 240 g kabanosów wieprzowych klasycznych
- 12 pieczarek
- 2 i 1/2 łyżki czerwonej papryki
- pieprz czarny mielony do smaku
- 3 łyżki przecieru / domowego ketchupu
- większa szczypta soli ziołowej
- 3/4 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
- olej do smażenia
* ilości składników orientacyjne, np. ilość makaronu czy przypraw zależy od indywidualnych upodobań i wielkości kapusty
Przygotowanie:
Kapustę kroimy / siekamy, przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i solimy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Makaron gotujemy według instrukcji producenta.
W dużym garnku podsmażamy na oleju posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Po chwili dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone kabanosy. Doprawiamy pieprzem i łyżką czerwonej papryki, mieszamy i smażymy dalej. Następnie dodajemy naszą kapustę (w razie potrzeby dodając też troszku wody z gotowania kapusty). Całość doprawiamy resztą przypraw (osobiście nie żałuję pieprzu), dodajemy przecier i mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem, próbujemy. Na koniec dodajemy ugotowany makaron, mieszamy jeszcze chwilę zostawiamy pod przykryciem.
Smacznego