Łatwe zapiekanki i szybki sos z bazylią

Łatwe zapiekanki i szybki sos z bazylią. Są takie dni, gdy mimo mojej dość bujnej kulinarnej fantazji, sięgamy po najprostsze rozwiązania. W chlebaku czekały dwie bagietki, w lodówce pieczarki i trochę sera i… tak oto powstały łatwe zapiekanki. Do tego tylko ketchup i pyszny szybki sos z suszoną bazylią. Wyszło naprawdę pysznie. Czasem na prawdę w prostocie tkwi siła. Mąż najedzony i zadowolony. Ja co najwyżej do naszych zapiekanek dodałabym odrobinę ciut więcej sera (i to Wam polecam) 😉 Takie zapiekanki sprawdzają się również na różnych imprezach. Wówczas obfitują w ser i najczęściej kroję je na mniejsze kawałki, aby starczyło dla każdego. To kto się skusi na łatwe zapiekanki i szybki sos z bazylią? 😉

Składniki:

  • 2 bagietki (domowe lub kupne)
  • około 2 łyżek masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ser mozzarella wiórki (polecam Wam użyć większej ilości, ja dziś nie miałam)
  • około 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 12 plasterków ulubionej kiełbasy – u mnie dziś czernichowska wędzona
  • pieprz i sól do smaku
  • ketchup – u mnie łagodny Tarsmak

Na sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu – użyłam Tarsmak
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • duża szczypta suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Łyżkę masła mieszamy ze startym ząbkiem czosnku, doprawiając pieprzem i solą. Bagietki przekrawamy, w ten sposób powstaną nam 4 zapiekanki. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą połówkę smarujemy przygotowanym czosnkowym masełkiem.

Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki (używam samych kapeluszy). Cebulę drobno kroimy. Pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle doprawiając czarnym pieprzem i odrobiną soli. Układamy na każdej połówce bagietki. Następnie układamy po 3 plasterki kiełbasy i całość posypujemy mozzarellą wiórki (warto dodać jej o wiele więcej).

Tak przygotowane zapiekanki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (u mnie grzanie góra-dół, z termoobiegiem). Zapiekanki obserwujemy. Ser ma się ładnie stopić, bułka być chrupka.

W między czasie przygotowujemy szybki sos z bazylią. W miseczce mieszamy majonez, jogurt naturalny, starte ząbki czosnku i dużą szczyptę suszonej bazylii. Doprawiamy całość solą i czarnym pieprzem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy.

Bagietki podajemy polane ketchupem w towarzystwie naszego sosu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Skomentuj Gosia Anuluj pisanie odpowiedzi