Łatwe zapiekanki i szybki sos z bazylią. Są takie dni, gdy mimo mojej dość bujnej kulinarnej fantazji, sięgamy po najprostsze rozwiązania. W chlebaku czekały dwie bagietki, w lodówce pieczarki i trochę sera i… tak oto powstały łatwe zapiekanki. Do tego tylko ketchup i pyszny szybki sos z suszoną bazylią. Wyszło naprawdę pysznie. Czasem na prawdę w prostocie tkwi siła. Mąż najedzony i zadowolony. Ja co najwyżej do naszych zapiekanek dodałabym odrobinę ciut więcej sera (i to Wam polecam) 😉 Takie zapiekanki sprawdzają się również na różnych imprezach. Wówczas obfitują w ser i najczęściej kroję je na mniejsze kawałki, aby starczyło dla każdego. To kto się skusi na łatwe zapiekanki i szybki sos z bazylią? 😉
Składniki:
- 2 bagietki (domowe lub kupne)
- około 2 łyżek masła
- 1 duży ząbek czosnku
- ser mozzarella wiórki (polecam Wam użyć większej ilości, ja dziś nie miałam)
- około 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 12 plasterków ulubionej kiełbasy – u mnie dziś czernichowska wędzona
- pieprz i sól do smaku
- ketchup – u mnie łagodny Tarsmak
Na sos:
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu – użyłam Tarsmak
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- duża szczypta suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Łyżkę masła mieszamy ze startym ząbkiem czosnku, doprawiając pieprzem i solą. Bagietki przekrawamy, w ten sposób powstaną nam 4 zapiekanki. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą połówkę smarujemy przygotowanym czosnkowym masełkiem.
Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki (używam samych kapeluszy). Cebulę drobno kroimy. Pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle doprawiając czarnym pieprzem i odrobiną soli. Układamy na każdej połówce bagietki. Następnie układamy po 3 plasterki kiełbasy i całość posypujemy mozzarellą wiórki (warto dodać jej o wiele więcej).
Tak przygotowane zapiekanki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (u mnie grzanie góra-dół, z termoobiegiem). Zapiekanki obserwujemy. Ser ma się ładnie stopić, bułka być chrupka.
W między czasie przygotowujemy szybki sos z bazylią. W miseczce mieszamy majonez, jogurt naturalny, starte ząbki czosnku i dużą szczyptę suszonej bazylii. Doprawiamy całość solą i czarnym pieprzem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy.
Bagietki podajemy polane ketchupem w towarzystwie naszego sosu.
Smacznego
Pyszne zapiekanki i widzę, że mąż pozuje 😉
Czasem zrobię mu znienacka zdjęcie 😉
Pycha