Łatwe i szybkie ciasto z owocami

Łatwe i szybkie ciasto z owocami Lubicie szybkie i proste wypieki? Ja uwielbiam. Ten przepis zawsze wyciągam, gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego do kawy lub za chwilę mają przyjechać goście. Łatwe ciasto z owocami przygotujecie w kilka minut. Wystarczy zmiksować składniki i dodać ulubione owoce. U mnie dziś wiśnie z syropu, ale sprawdzą się też brzoskwinie, truskawki, jabłka, maliny, borówki i wiele innych owoców. Tu można wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką. A jeśli szukacie innych przepisów na szybkie ciasta, to polecam Wam zajrzeć na stronę Przepisy.pl mnóstwo pysznych inspiracji. Ja ostatnio zaglądałam tam po przepisy na rogaliki (zobacz). I muszę przyznać, że znalazłam kilka godnych wypróbowania. Warto korzystać z takich stron, choćby dla samego zainspirowania się przepisem (ja tak robię ;)).

A teraz czas na moje szybkie ciasto z owocami. Polecam Wam je też na długi weekend. To ciasto można zabrać ze sobą w plener 🙂

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka klasy M
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki kakao*
  • ulubione owoce: u mnie 150 g wiśni z syropu (waga owoców)
  • cukier puder do oprószenia ciasta

*użyłam słodzonego stąd jaśniejszy kolor, ciemniejszy uzyskacie używając naturalnego kakao

Przygotowanie:

Formę (u mnie 18×18 lub 23×23) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wbijamy jajka i dodajemy oba rodzaje cukru. Miksujemy składniki. Następnie dolewamy olej, znów miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy całość do połączenia. Składniki można też energicznie mieszać ręczną trzepaczką.

Odkładamy 4 pełne łyżki masy, dodajemy do nich kakao i wszystko mieszamy.

Do foremki wylewamy waniliową masę, a na nią dowolnie wylewamy wersję z kakao.

Na wierzch wykładamy owoce.

Ciasto pieczemy około 30-35 minut w nagrzanym piekarniku (środkowy poziom). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto. Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem i kroimy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz