Łatwe i szybkie ciasto z owocami Lubicie szybkie i proste wypieki? Ja uwielbiam. Ten przepis zawsze wyciągam, gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego do kawy lub za chwilę mają przyjechać goście. Łatwe ciasto z owocami przygotujecie w kilka minut. Wystarczy zmiksować składniki i dodać ulubione owoce. U mnie dziś wiśnie z syropu, ale sprawdzą się też brzoskwinie, truskawki, jabłka, maliny, borówki i wiele innych owoców. Tu można wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką. A jeśli szukacie innych przepisów na szybkie ciasta, to polecam Wam zajrzeć na stronę Przepisy.pl mnóstwo pysznych inspiracji. Ja ostatnio zaglądałam tam po przepisy na rogaliki (zobacz). I muszę przyznać, że znalazłam kilka godnych wypróbowania. Warto korzystać z takich stron, choćby dla samego zainspirowania się przepisem (ja tak robię ;)).
A teraz czas na moje szybkie ciasto z owocami. Polecam Wam je też na długi weekend. To ciasto można zabrać ze sobą w plener 🙂 Ciasto idealnie pasuje do świerzo zmielonej i przygotowanej kawy ziarnistej, taką znajdziesz na pewno na kawawbiurze.pl!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka klasy M
- niepełna szklanka cukru
- 2 płaskie łyżki cukru waniliowego
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżeczki kakao*
- ulubione owoce: u mnie 150 g wiśni z syropu (waga owoców)
- cukier puder do oprószenia ciasta
*użyłam słodzonego stąd jaśniejszy kolor, ciemniejszy uzyskacie używając naturalnego kakao
Przygotowanie:
Formę (u mnie 18×18 lub 23×23) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Do miski wbijamy jajka i dodajemy oba rodzaje cukru. Miksujemy składniki. Następnie dolewamy olej, znów miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy całość do połączenia. Składniki można też energicznie mieszać ręczną trzepaczką.
Odkładamy 4 pełne łyżki masy, dodajemy do nich kakao i wszystko mieszamy.
Do foremki wylewamy waniliową masę, a na nią dowolnie wylewamy wersję z kakao.
Na wierzch wykładamy owoce.
Ciasto pieczemy około 30-35 minut w nagrzanym piekarniku (środkowy poziom). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto. Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem i kroimy.
Smacznego
Zrobiłam to ciasto z rabarbarem. Zmniejszyła ilość cukru i dodałam miodu, przepyszne, poszło jeszcze ciepłe…
Cieszę się, że ciasto z mojego przepisu smakowało 🙂
Ten przepis jest wspaniały, ciasto lekkie i pyszne, dziękuję!
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
Czy można dodać mrożone owoce? (truskawki i rabarbar)
Tak
Właśnie piekę to ciasto,a owoce dałam brzoskwinie z puszki
Mam nadzieję, że smakowało 🙂
Można urzyć winogrona do niego?
Z winogronami nie próbowałam.
Ciasto wyszło SUPER!!!!!!
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
W przepisie jest olej, czy przez to nie wyjdzie zakalec ?
Pani Dominiko, często piekę to ciasto i nie wychodzi mi zakalec.
Przepyszne ciasto! wychodzi nawet z olbrzymią ilością owoców
Cieszę się, że przepis się podoba i ciasto smakuje 🙂
Robbie to xiasto 2 raz. Wspaniale
Cieszę się, że smakuje 🙂
Przepyszne ciasto. Teraz zrobię że śliwkami. Poprzednie było z wiśniami i malinami.
Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂
Czy jak zmieszalam wszystko razem to ciasto wyjdzie ?
Czy jak zmieszalam wszystko razem to ciasto wyjdzie ?
To znaczy że nie miksowalam jajek z cukrami
Również powinno wyjść, choć może być bardziej zbite, mniej puszyste.