Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście

Dziś zapraszam Was na pyszny łaciaty makowiec w cytrynowym cieście. Idealne połączenie puszystego, lekko cytrynowego ciasta ze słodką masą makową. Mój makowiec upiekłam specjalnie dla moich bliskich, którzy tak kochają ciasta z makiem. Odwiedziny rodziny, uroczystość i kawałek pysznego ciasta… do tego śmiech, rozmowy… uwielbiam takie dni. Makowiec w takiej formie sprawdzi się idealnie na każdą uroczystość, święta czy od tak jako słodkość na co dzień. Spróbujcie. Polecam.

Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście (4)

Składniki: (tortownica 24 cm)

  • 200 g miękkiej margaryny/masła (wcześniej wyjętej z lodówki)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka otarta z większej cytryny (na drobnych oczkach)
  • 1 puszka masy makowej (850 g) lub tyle samo domowej masy makowej
  • 200 g cukru
  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Do miski przekładamy 200 g miękkiej margaryny/masła, dodajemy cukier i wbijamy 3 jajka. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i otartą skórkę (uważamy, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części cytryny). Całość znów chwilę miksujemy.

Następnie stopniowo dosypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.

Ciasto wykładamy łyżką (obok siebie) do wysmarowanej margaryną i obsypanej kaszą manną tortownicy. Ciasto nie pokryje ściśle całej formy, należy je wykładać w małych odstępach. W puste miejsca wkładamy masę makową, tworząc swoiste łaty.

Ciasto pieczemy około 45-50 minut w w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenie zależy od wilgotności masy i może być dłuższy. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem. Upieczone ciasto powinno odstawać od boków formy.

Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto można dowolnie udekorować, ale najlepiej smakuje bez dodatków (słodycz masy makowej jest wystarczająca).

To ciasto w wykonaniu jednej z czytelniczek (klik)

Smacznego

Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście (2)Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście – to już ostatni kawałek ciasta, które cieszyło się niebywałą popularnością. Szybkie zdjęcie i… można delektować się tym pysznym wypiekiem.

Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście (3)Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście

Wiosenne słodkości 2016

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

  1. Megly says:

    Ale ja dawno nie jadłam makowca 🙂 Zrobiłaś mi na niego ogromną ochotę. Ciasto wyszło Ci apetycznie. Fajny pomysł z tymi łatkami.
    Nowy blog bardzo mi się podoba 🙂
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Magdalena says:

      Ciasto szczerze polecam. Dziękuję za odwiedziny. Cieszę się, że nowa odsłona bloga się podoba. Jeszcze poprawiam „to i owo”, ale jest już zadowolona.

      Pozdrawiam

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi