Dziś zapraszam Was na pyszny łaciaty makowiec w cytrynowym cieście. Idealne połączenie puszystego, lekko cytrynowego ciasta ze słodką masą makową. Mój makowiec upiekłam specjalnie dla moich bliskich, którzy tak kochają ciasta z makiem. Odwiedziny rodziny, uroczystość i kawałek pysznego ciasta… do tego śmiech, rozmowy… uwielbiam takie dni. Makowiec w takiej formie sprawdzi się idealnie na każdą uroczystość, święta czy od tak jako słodkość na co dzień. Spróbujcie. Polecam.
Składniki: (tortownica 24 cm)
- 200 g miękkiej margaryny/masła (wcześniej wyjętej z lodówki)
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- skórka otarta z większej cytryny (na drobnych oczkach)
- 1 puszka masy makowej (850 g) lub tyle samo domowej masy makowej
- 200 g cukru
- 170 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski przekładamy 200 g miękkiej margaryny/masła, dodajemy cukier i wbijamy 3 jajka. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i otartą skórkę (uważamy, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części cytryny). Całość znów chwilę miksujemy.
Następnie stopniowo dosypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.
Ciasto wykładamy łyżką (obok siebie) do wysmarowanej margaryną i obsypanej kaszą manną tortownicy. Ciasto nie pokryje ściśle całej formy, należy je wykładać w małych odstępach. W puste miejsca wkładamy masę makową, tworząc swoiste łaty.
Ciasto pieczemy około 45-50 minut w w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenie zależy od wilgotności masy i może być dłuższy. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem. Upieczone ciasto powinno odstawać od boków formy.
Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto można dowolnie udekorować, ale najlepiej smakuje bez dodatków (słodycz masy makowej jest wystarczająca).
To ciasto w wykonaniu jednej z czytelniczek (klik)
Smacznego
Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście – to już ostatni kawałek ciasta, które cieszyło się niebywałą popularnością. Szybkie zdjęcie i… można delektować się tym pysznym wypiekiem.
Ale ja dawno nie jadłam makowca 🙂 Zrobiłaś mi na niego ogromną ochotę. Ciasto wyszło Ci apetycznie. Fajny pomysł z tymi łatkami.
Nowy blog bardzo mi się podoba 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ciasto szczerze polecam. Dziękuję za odwiedziny. Cieszę się, że nowa odsłona bloga się podoba. Jeszcze poprawiam „to i owo”, ale jest już zadowolona.
Pozdrawiam
Madziu ale fajnie zrobiłaś to ciacho, pysznie wygląda 🙂
Dziękuję 🙂 Rodzinie bardzo smakowało i to najważniejsze 😀
Pozdrawiam
Ile proszku do pieczenia bo w przepisie jest błąd
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia