Dziś zapraszam Was na pyszne i uroczo wyglądające łaciate kokosowo-czekoladowe babeczki. Moja córeczka uwielbia piec ze mną te babeczki. Ale za nim zaczynami mieszać składniki jest czas wybierania kolorowych foremek. Córeczka, to po prostu uwielbia 🙂 Duży wybór najróżniejszych papierowych foremek znajdziecie na stronie Alfatec. My w szczególności uwielbiamy – i te użyłyśmy – papilotki na muffinki z falbanką w białe groszki. Nasze babeczki prezentują się w nich doskonale. Teraz córeczka może je spokojnie zanieść do koleżanek i wspólnie z nimi zjeść 🙂
Jeśli szukacie najróżniejszych opakowań do pieczenia (aluminiowych bądź papierowych) oraz cenicie sobie włoskie specjały zachęcam Was do odwiedzin strony Alfatec
Składniki: (na 3 większe babeczki lub 5 mniejszych)
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 60-70 g cukru (w zależności od preferowanej słodkości)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko L
- 75 ml mleka (u mnie 2%)
- 1 łyżeczka kakao
- dodatkowo: papilotki na muffinki z falbanką w białe groszki
Przygotowanie:
Do jednej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy.
W drugiej mieszamy mokre: rozpuszczony olej kokosowy, jajko, mleko.
Następnie łączymy 2 miski, krótko mieszając. Odkładamy połowę masy do innej miseczki, dodajemy do niej kakao i mieszamy tylko do połączenia składników.
Do papilotek (u mnie 3 większe) wykładamy na przemian łyżkę masy kakaowej i łyżkę kokosowej, tak aby później powstały łaciate babeczki.
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka (około 20-25 minut, czas różny w zależności od piekarnika).
Smacznego
Bardzo lubię takie babeczki 🙂 Pysznie wyglądają 🙂
Dziękuję 😀
Fajne. Zjadłabym
Polecam 😀
Kochana ale pyszności 🙂 uwielbiam takie babeczki 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Wyglądają na bardzo puszyste 🙂
Dziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza”
super te babeczki, tym bardziej że z kokosem 🙂
Dziękuję 🙂