Łaciate ciasto z krówką i cynamonem

Łaciate ciasto z krówką i cynamonem Lubicie szybkie ciasta? Dziś polewam Wam jedno z nich. Pyszne łaciate ciasto z krówką i cynamonem. Proste w przygotowaniu, idealne na każdą okazję. Takie ciasto sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty, jak również na świąteczny stół. A do ciasta polecam też pyszne produkty ze sklepu Polski Spichlerz Znajdziecie tam nie tylko doskonałe przyprawy, chrupiące orzechy, nalewki czy herbaty. Ale też mnóstwo inspiracji i pomysłów na prezent.

Tegoroczne święta znów będą inne niż te do których jesteśmy przyzwyczajeni. Jednak ja zawsze staram się by był to czas pełen ciepła, radości i miłości. Na święta też zawsze przygotowuje dla bliskich małe prezenty. Tym razem będą to właśnie paczki pełne smaku ze strony Polski Spichlerz. Polski Spichlerz odkryłam niedawno i muszę przyznać, że jest to miejsce nie tylko pełne smaku, ale też dbałości o jakość i szczegóły. Paczka, którą zamówiłam dla mnie przyszła bardzo szybko. Wszystko było doskonale zapakowane. A w środku… No spójrzcie sami 🙂

Marka Polski Spichlerz dba o każdy detal w swojej ofercie, od wyboru najlepszych jakościowo produktów, poprzez dobór odpowiednich opakowań kreowanych przez dział graficzny, aż do niepowtarzalnej kompozycji zestawów upominkowych. Ja jestem bardzo zadowolona i za chwilę złożę zamówienia na prezenty dla bliskich. Na stronie można kupić dobrej jakości produkty w dwóch formach:

  • gotowe zestawy upominkowe zapakowane w eleganckie pudełka lub skrzyneczki,
  • lub odwiedzić zakładkę bazar zdrowia i wybrać sobie konkretne produktu z dostępnej, szerokiej oferty.

Tu każdy znajdzie coś dla siebie. W mojej paczce znalazły się m.in. pyszne przyprawy, herbata, nalewka z pigwowca, chrupiące orzechy, moje ukochane krówki i migdały w czekoladowej pierzynce.

Polecam to miejsce. Idealne na przedświąteczne lub codzienne zakupy 😉

A teraz czas na wspomniane ciasto. Jeśli lubicie szybkie, słodkie wypieki to łaciate ciasto z krówką i cynamonem będzie dla was idealne 😉 Spróbujcie.

Składniki: (forma 18×28 lub 23×23 i podobne, ciasto na małą blaszkę)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 wiejskie jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka naturalnego kakao
  • niepełna łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1-2 krówki
  • do dekoracji: czekoladowa polewa i chrupiące czekoladowe kulki

Przygotowanie:

Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na ciasto (18×28 lub 23×23 i podobne) smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną (formę można również wyłożyć papierem do pieczenia).

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wlewamy olej. Dokładnie miksujemy składniki. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy na mniejszych obrotach tylko do połączenia składników.

Połowę masy przekładamy do drugiej miski. Dodajemy do niej cynamon i płaską łyżkę kakao. Mieszamy składniki do połączenia.

Do przygotowanej formy wykładamy na przemian łyżkę jasnej masy i łyżkę ciemnej, aż do wyczerpania składników.

Na wierch układamy pokrojone krówki (ja dziś dałam jedną, ale śmiało można dać więcej).

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 30 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Przestudzone ciasto oblewamy polewą i dowolnie dekorujemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi