Łaciate ciasto z kawą Dziś przychodzę do Was z pysznym przepisem na ciasto, które łączy w sobie to co kocham. Słodki, prosty wypiek i kawę (nie bójcie się, dodatek kawy jest naprawdę subtelny, ma tylko wzbogacić smak ciasta). Czy jest coś lepszego? Dla mnie nie.
Kawa, to dla mnie nieodzowny element deseru, spotkań z przyjaciółmi. Ale jeśli już filiżanka kawy, to tylko tej dobrej jak z Konesso. Tej co kusi już od chwili, gdy otwieramy opakowanie. Tej, której zapach unosi się w pomieszczeniu podczas mielenia. I jak się domyślacie po większości moich wpisów czy zdjęć na Instastory dla mnie kawa musi mieć jeszcze to coś 😉 Oczywiście pijam też czasem filiżankę małej czarnej, ale w większości przypadków kawa stanowi u mnie swoisty deser. Dlatego nie wyobrażam sobie by w moich kuchennych szafkach mogło zabraknąć syropów do kawy. Wanilia, słony karmel czy słodkie ciasteczko… tak, tak właśnie może smakować wasza ulubiona kawa. Wystarczy odrobina by nabrała wyjątkowego smaku 🙂 Poezja… Ach, rozpisałam się, ale chyba każdy miłośnik kawy mnie zrozumie 😉
A wracając do ciasta. Wykonacie je dosłownie w kilka chwil (nie licząc pieczenia) i to bez użycia miksera. Wystarczy tylko pomieszczać składniki łyżką. Do jednej porcji dodać zmieloną kawę i odrobinę kakao, zrobić dowolne wzorki i… do piekarnika. A potem… potem można już tylko delektować się smakiem łaciatego ciasta z kawą. Spróbujcie, polecam.
Składniki: (na keksówkę, u mnie 25x12x8)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka M
- 2/3 szklanki mleka
- 8 łyżek oleju
- 1 łyżeczka naturalnego kakao
- 2 pełne łyżeczki zmielonej kawy
- kilka kropel aromatu waniliowego
- cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa
Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie:
Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajka, dolewamy mleko, olej. Składniki dokładnie mieszamy. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko mieszamy łyżką.
Przekładamy 8 łyżek naszego ciasta do innej miseczki i dodajemy do niego kakao i zmieloną kawę (ja wcześniej mieszam kakao z kawą). Mieszamy do połączenia składników. Do części ciasta bez kawy dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i krótko mieszamy.
Ciasto wylewamy na przemian tworząc dowolne wzory do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki (blaszkę można też wyłożyć papierem do pieczenia).
Ciasto pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika ( 180 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. U mnie około 40-45 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
Ciasto przechowujemy pod przykryciem.
Smacznego
Zrobiłam wzięłam do pracy i znikło w kilka chwil wzystkim smakowało wiec przepis super
Pani Agnieszko,
cieszę się, że ciasto wszystkim smakowało 🙂 Pozdrawiam
Ciacho z kawą? Poprosimy o takie z dostawą do naszego biura 😀 Pycha!
😀
Ciasta z kawą to ja uwielbiam !
😀
W jakiej temperaturze pieczemy ciasto?
Dziekuje za zwrócenie uwagi, przy poprawianiu literówek niechcący usunęłam. 180 stopni grzanie góra dół bez termoobiegu.
No to ja upiekłam w 170 st ? co prawda czas pieczenia wydłużył się do ok godziny, ale moja keksowka jest chyba z tych najmniejszych, więc ciasto wyższe.
Mimo tych kombinacji ciasto wyszło pysze ?
Najważniejszy efekt końcowy 😉 Cieszę się, że ciasto smakowało 😀
Wczoraj zrobiłam i dziś już nie ma pycha Tylko mi nie wyszły takie fajne wzory ale ciasto pycha
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
Nie wiem co zrobilam zle, ale wyszlo mi gumowate i niedobre.
Bardzo mi przykro. Do tej pory nikt nie miał z tym ciastem problemów. Zresztą nawet po komentarzach to widać. Może zbyt długo mieszkała Pani składniki? A składniki były w temperaturze pokojowej?