Łaciate ciasto – proste i pyszne
Dziś mam dla Was przepis na łaciate ciasto. Pyszne i proste w przygotowaniu. Idealne na deser. Ja uwielbiam takie wypieki. Kilka podstawowych składników, chwila miksowania i już można piec. Pyszne waniliowo – kakaowe ciasto to idealny dodatek do kawy lub herbaty. Polecam i Wam.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- niepełna szklanka cukru
- 4 jajka M
- 2 płaskie łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki naturalnego kakao Skworcu
*szklanka ma u mnie 250 ml
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy dwa rodzaje cukru i wlewamy olej. Wszystko miksujemy.
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia.
Pół masy przekładamy do miski, dodajemy kakao i krótko miksujemy.
Formę – u mnie keksówka – smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną. Rada: Ciasto można też upiec np. w małej tortownicy 22 cm lub małej kwadratowej foremce. W zależności od użytej formy czas pieczenia będzie różny.
Do przygotowanej formy wykładamy masę. Najlepiej robić to naprzemiennie raz łyżka jasnego raz ciemnego ciasta.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). U mnie ciasto piekło się około 40-45 minut. Czas pieczenia zależny od piekarnika i wielkości blaszki, dlatego zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto.
Ciasto po przestudzeniu dowolnie dekorujemy.
Smacznego
*wpis we współpracy z Skworcu
Fantastyczny przepis na łaciate ciasto! Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu wypieki, a to ciasto na pewno trafia w moje gusta. Składniki łatwe do zdobycia, instrukcje klarowne i proste – co może być lepszego? Ciasto kakaowo-waniliowe na pewno będzie smakować doskonale jako deser lub wypiek towarzyszący popołudniowej kawie. Bardzo dziękuję za ten wspaniały przepis i już nie mogę doczekać się, aby go wypróbować!
Zrobiłam. Wyszło dobre. Wszystkim smakuje
Cieszę się, że smakowało 🙂