Łaciate ciasto – proste i pyszne

Łaciate ciasto proste i pyszne

Łaciate ciasto – proste i pyszne

Dziś mam dla Was przepis na łaciate ciasto. Pyszne i proste w przygotowaniu. Idealne na deser. Ja uwielbiam takie wypieki. Kilka podstawowych składników, chwila miksowania i już można piec. Pyszne waniliowo – kakaowe ciasto to idealny dodatek do kawy lub herbaty. Polecam i Wam.

Ciasto w łaty kakaowo waniliowe

Składniki:

*szklanka ma u mnie 250 ml

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy dwa rodzaje cukru i wlewamy olej. Wszystko miksujemy.

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia.

Pół masy przekładamy do miski, dodajemy kakao i krótko miksujemy.

Formę – u mnie keksówka – smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną. Rada: Ciasto można też upiec np. w małej tortownicy 22 cm lub małej kwadratowej foremce. W zależności od użytej formy czas pieczenia będzie różny.

Do przygotowanej formy wykładamy masę. Najlepiej robić to naprzemiennie raz łyżka jasnego raz ciemnego ciasta.

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). U mnie ciasto piekło się około 40-45 minut. Czas pieczenia zależny od piekarnika i wielkości blaszki, dlatego zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto.

Ciasto po przestudzeniu dowolnie dekorujemy.

Smacznego

Ciasto waniliowo kakaowe

*wpis we współpracy z Skworcu

 

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

  1. Ela says:

    Fantastyczny przepis na łaciate ciasto! Uwielbiam proste i szybkie w przygotowaniu wypieki, a to ciasto na pewno trafia w moje gusta. Składniki łatwe do zdobycia, instrukcje klarowne i proste – co może być lepszego? Ciasto kakaowo-waniliowe na pewno będzie smakować doskonale jako deser lub wypiek towarzyszący popołudniowej kawie. Bardzo dziękuję za ten wspaniały przepis i już nie mogę doczekać się, aby go wypróbować!

Dodaj komentarz