Kurkuma z miodem – dlaczego warto przygotować złoty miód?
Kurkuma z miodem to jeden z lepszych, naturalnych antybiotyków. Tzw. „złoty miód” to mikstura, która jest znana i ceniona od tysięcy lat. Wielu producentów oferuje gotowy złoty miód. Jednak ten specyfik z łatwością możemy przygotować w domu. Poznaj prosty przepis na złoty miód i odkryj niezwykłe właściwości jakie kryje połączenie miodu z kurkumą.
Jakie właściwości ma miód i kurkuma?
Zarówno miód i kurkuma to samo zdrowie. Połączenie obu tworzy najlepszy naturalny antybiotyk. Dlaczego? Wystarczy spojrzeć na właściwości obu składników.
Właściwości kurkumy
Kurkuma, to przyprawa pochodząca z Indii. Nadaje ona potrawom korzennego zapachu, orientalnego lekko pikantnego smaku, a także intensywnego żółto-pomarańczowego koloru. Poza kuchennych zastosowaniem kurkuma ceniona jest też za swoje właściwości prozdrowotne. Sproszkowane kłącze kurkumy świetnie sprawdza się w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi oraz pomaga zmniejszać długotrwałe stany zapalne. Regularne stosowanie kurkumy w diecie stanowi świetną profilaktykę wielu chorób, w tym nowotworowych. Kurkuma sprawdzi się również jako remedium na dolegliwości bólowe różnego pochodzenia, a także złagodzi problemy żołądkowo-jelitowe. Jej właściwości wciąż są badane.
Właściwości miodu
Miód to nie tylko pyszny, słodki dodatek do napojów. Od lat znane są jego cenne właściwości. Miód ma np. działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwalergiczne, przyspiesza regenerację organizmu i pomaga zwiększać odporność, łagodzi infekcje dróg oddechowych, wspomaga leczenie kaszlu, jest pomocny w przeziębieniach, kłopotach z gardłem i przy zapaleniu zatok, wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie i hamuje rozwój miażdżycy, korzystnie wpływa na układ pokarmowy, pobudza trawienie, ma właściwości odtruwające itd. Właściwości miodu jest wiele. Tu wymieniam jedynie niektóre z nich.
Jakie właściwości posiada złoty miód?
Znamy już właściwości poszczególnych składników złotego miodu. Co nam to daje w połączeniu? Mieszanka miodu z kurkumą ma właściwości:
- przeciwgrzybiczne
- przeciwutleniające
- przeciwzapalne
- przeciwbakteryjne
- przeciwwirusowe
- wykrztuśne
- przeciwgruźlicze
- przeciwrakowe
- odchudzające
Tym samym złoty miód polecany jest przy różnych chorobach. Kurkuma z miodem świetnie rozgrzewa organizm, jest idealną miksturą w walce z przeziębieniem i grypą. Wspomaga pracę układu trawiennego, oczyszcza wątrobę oraz przyspiesza przemianę materii. Złoty miód jest też polecany przy chorobach serca, astmie, stanach zapalnych organizmu, nadciśnieniu, niestrawności, a nawet w leczeniu depresji czy stanów lękowych. Badania wciąż są prowadzone. Ogólnie można napisać, że mieszanka miodu z kurkumą stymuluje produkcję komórek odpornościowych, dzięki którym organizm przede wszystkim zwiększa odporność na choroby.
Jak przygotować miód z kurkumą?
Przygotowanie tzw. złotego miodu jest naprawdę proste. Całość zajmie dosłownie kilka chwil. Wystarczy dobrej jakości miód, sproszkowana kurkuma i chwila czasu na wymieszanie składników. W kilka chwil uzyskamy naturalny antybiotyk, który zawsze warto mieć w szafce. Zwłaszcza w sezonie grypowym. Spróbujcie.
Składniki:
- dobrej jakości miód – u mnie miód wielokwiatowy Miodowe Wzgórza*
- mielona kurkuma
*sprawdzi się też inny naturalny miód, np. lipowy
Przygotowanie:
Na każde 250 g miodu należy dodać 1 płaską łyżkę kurkumy. Złoty miód można przygotować zarówno na bazie świeżego, płynnego miodu. Mikstura uda się też ze skrystalizowanym miodem.
Wszystko trzeba dokładnie wymieszać. Do mieszania można użyć łyżki lub widelca. Masa musi być naprawdę dokładnie wymieszana.
Nasz złoty miód przechowujemy w słoiku w chłodnym miejscu. Najlepiej po przygotowaniu odczekać 1-2 dni i ponownie dokładnie przemieszać złoty miód.
Smacznie i zdrowo!
*Źródło przepisu pochodzi ze strony https://miodowewzgorze.pl/blog/kurkuma-z-miodem/