Dziś zapraszam Was na proste, szybkie i smaczne danie, które będzie idealną odpowiedzią na te chłodne jesienne dni. Kurczak w rozgrzewającym warzywnym sosie. Uwielbiam takie “jednopatelniowe” potrawy. Przygotowuje je się dosłownie w kilka chwil nie brudząc przy tym dużej ilości naczyń. Spróbujcie i Wy 😉
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 garście mrożonych warzyw*
- szczypta suszonej bazylii
- szczypta słodkiej czerwonej papryki
- pieprz do smaku
- 200 ml wody
- 50 ml koncentrat bulionu warzywnego Krakus
- 2 łyżki oleju
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- świeżo posiekana zielona pietruszka
*u mnie fasolka, brokuły, marchewka i kukurydza w różnych proporcjach
Przygotowanie:
Mięso kroimy i chwilę podsmażamy na oleju doprawiając bazylią, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Następnie dodajemy mrożone warzywa i całość zalewamy bulionem warzywnym (mieszamy wodę z koncentratem bulionu warzywnego). Wszystko dusimy pod przykryciem aż nasze mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec próbując i opcjonalnie doprawiając. Sos lekko zagęszczamy rozrobioną w niewielkiej ilości wody czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej, mieszamy i jeszcze chwilę zostawiamy całość pod przykryciem.
Danie podajemy od razu posypane posiekaną zieloną pietruszką.
Smacznego
#krakus, #smacznieiszybko
witaminowa bomba <3
🙂