Kukurydziany omlet z sosem na bazie syropu klonowego Dziś polecam Wam pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu śniadanie. Uwielbiam najróżniejsze omlety i placuszki. Goszczą one na moim stole naprawdę często. Moje dzieci też się nimi zajadają z wielkim apetytem. Dzisiejszy omlet przygotowałam na bazie mąki kukurydzianej. Ale żeby nie było tak zwyczajnie… podałam go z pysznym słodkim sosem na bazie syropu klonowego i kremu ciasteczkowego. Do tego kawa i… mamy śniadanie idealne 😉 Spróbujcie i Wy.
Składniki:
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 2 jajka klasy M
- około 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki cukru (można pominąć lub dodać inne „słodzidło”)
- odrobina oleju do wysmarowania patelni
Na sos:
- 3 łyżki syropu klonowego – do nabycia w Kuchnie Świata
- 1 łyżka kremu ciasteczkowego – do nabycia w Kuchnie Świata
- niespełna 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Przygotowujemy nasz szybki sos. W miseczce mieszamy (ja malutką ręczną trzepaczką) krem ciasteczkowy, syrop klonowy i sok z cytryny.
W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą, jogurt naturalny, jajka, proszek do pieczenia i cukier. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem mniejszą patelnię. Omlet smażmy na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Gdy na wierzchu pojawią się bąbelki i zacznie się lekko ścinać, obracamy go na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy.
Podajemy z sosem na bazie syropu klonowego i kremu ciasteczkowego.
Smacznego