Dziś zapraszam Was na pyszne kukurydziane placuszki. Doskonałe na śniadanie, jak również do obiadu. Ja najczęściej podaje je z ulubionym dżem. Moje dzieci często jedzą je „solo”. Od po prostu placuszek w rączkę i … znika w zadowolonej buzi. Sposobów podania jest naprawdę wiele 😉 Spróbujcie.
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej (u mnie z eSłoneczko)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko M
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i pszenną, mieszamy łyżką. Następnie wbijamy jajko, dolewamy mleko, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Smażymy placuszki z obu stron na złoto na mniejszym ogniu (ja smażę na oleju kokosowym). Jeden placuszek, to jedna łyżka masy. Przed każdą porcją masę na placuszki należy przemieszać. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub bez.
Smacznego